Japonya Depremi 600 Atom Bombasına Eşit!

Dünya Hali
Jeofozik profesörü Ahmet Ercan 8.9 büyüklüğündeki depremin Marmara Depreminden 50-60 kat daha büyük olduğunu belirterek, "500-600 tane atom bombası patlatılmasına eşdeğer" dedi.   ...
EMOJİLE

Jeofozik profesörü Ahmet Ercan 8.9 büyüklüğündeki depremin Marmara Depreminden 50-60 kat daha büyük olduğunu belirterek, "500-600 tane atom bombası patlatılmasına eşdeğer" dedi.  
 
İTÜ Maden Fakültesi Jefozik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Japanya’daki 8.9 büyüklüğündeki depremi NTV’ye değerlendirdi.

Prof. Dr. Ahmet Ercan, şöyle konuştu:

“Bu olağanüstü büyük bir deprem. Marmara Depremi’nden 50-60 kat daha büyük bir deprem. Yaklaşık 500-600 tane atom bombasının patlamasına denk bir enerji ortaya çıkardı. Yeryuvarlağı zangır zangır titriyor. Buradan çıkan enerji bütün ülkelere doğru yayılıyor.

Bu tür depremlerde yakın etki ve uzak etki vardır. Yakın etkide, 150-200 kilometre yarıçaplı alanda bulunan yerlerde depremler bekleyeceğiz. Rusya’nın Kamçatka Yarımadası, Alaska, Batı Kanada, Kaliforniya, Filipinler, Malezya, Endonezya, Avustarlya, Yeni Zelanda, Çin, Kuzey ve Güney Kore 5, 6.5, 7 arasında olabilir. Artçı depremler olacaktır; 7, 7.5 ve 8’e kadar varabilir. Artçı depremler tsunami dalgaları yaratacaktır. Yeni tsunami alarmı vermek çok uyarıcı olur kanısındayım.

Uzak etki ise bütün yer kabuğu şişme, büzülme hareketi, mekik, vurulma hareketi yerkabuğunun 10 kilometrelik gevrek bölümünde gıcırdama, gerginlik, boşalma ve ek gerginilik bindirmeleri vardır. Eğer ülkelerin diri kırıkları boyunca gerginliği taşma noktası boyunca kırıklar varsa Türkiye’de bunun payı yüzde 3 olur. Türkiye’de eğer uzak etki nedeniyle deprem beklenirse yüzde 52’si Kuzey Anadolu, yüzde 33’ü Batı Anadolu, yüzde 12’si Doğu Anadolu kırığında beklenebilir. Bunlar mutlaka olacak anlamana gelmez ama olursa buralarda beklenir. Büyüklükleri ise 4, 6, 6.5’a kadar olabilir.

10 gün içinde dünyada deprem beklenebilir. Denizin altında eğim atımlı kırıklarda gerçekleşirse tsunami dalgaları olacaktır. Dünya böyle bir olayı Endonezya’dan sonra ilk kez yaşıyor.

Yıkım gücü 11-12 arasındadır. 12 en büyük güçtür. Bu depremler ne ilk ne sondur, gelecekte de olacaktır.

Kıtalar yer değiştirmekte, yeni biçimler almaktadır. Bu deprem İstanbul’da olsaydı, bunu düşünmek dahi istemiyorum. Kentin yüzde 60’ı yıkılırdı.”

KANDİLLİ RASATHANESİ: DEPREM KARADA OLSAYDI…

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nurcan Meral Özel, "Deprem karada olsaydı çok büyük can ve mal kayıplarına yol açabilirdi" dedi.

Japonya açıklarında meydana gelen 8.9 büyüklüğündeki depremi AA muhabirine değerlendiren Doç. Dr. Özel, "Sığ odaklı depremlerde tsunami riski
yüksek olur. 8.9 büyüklüğündeki depremin ardından en büyüğü 7.1 olmak üzere 5.8 ve 5.9 büyüklüğünde 10 tane artçı deprem daha oldu. Halen devam ediyor. En son
artçı Tokyo’dan uzaklaştı Okyanus’a doğru gitmeye başladı" diye konuştu.

Özel, Japonya’daki depremin o bölge için normal ama büyüklüğünün fazla olduğunu belirterek, "Çok büyük enerji boşalması oldu. Karada olsaydı çok büyük
can ve mal kayıplarına yol açabilirdi" dedi.

Japonya’da meydana gelen depremin Türkiye’yi etkilemeyeceğini ifade eden Özel, "Türkiye ile Japonya aynı deprem kuşağında değil. Deprem bizden 9 bin
kilometre uzakta. Türkiye’yi etkilemez" diye konuştu.