Herkes Bu Köye Göç Etmek İstiyor

Dünya Hali
Konya’nın merkezine iki saat uzaklıkta Durak köyü… Diğer köylerden oldukça farklı özellikleri var. En belirgin tarafı, göç vermek yerine göç alması. Orada bir köy var uzakta, bilmesek de g...
EMOJİLE

Konya’nın merkezine iki saat uzaklıkta Durak köyü… Diğer köylerden oldukça farklı özellikleri var. En belirgin tarafı, göç vermek yerine göç alması.

Orada bir köy var uzakta, bilmesek de görmesek de o köy ‘zengin’ aslında… Konya’nın Derebucak ilçesine bağlı Durak köyündeyiz. Terk edilmiş izlenimi veren köylerden çok farklı bir köy… Erkeklerin tarlada, kadınların ise kışa hazırlık için kazan kaynattıkları tipik köy ortamının çok dışında bir yer. 264 hanelik bu yerleşim yerinde sadece üç aile hayvancılıkla ilgileniyor. Yardıma muhtaç hiç kimse yok neredeyse. Giyim kuşamları, gündelik hayatta kullandıkları araçlar, hayat standartlarının çok üstünde. Villaların boy gösterdiği köyde metropollerde görmeye alışık olduğumuz lüks arabalar bulunuyor.

Her karesiyle farklılığını ortaya koyan Durak sakinleri, aslında dur durak bilmeden ilerliyor. Bu gelişimin temelinde her evden en az bir ya da iki kişinin çalıştığı tekstil fabrikası önemli bir rol üstleniyor. Durak’ın bir başka özelliğiyse göç alıyor olması. Aslında Türkiye sosyal şartlarının tersi bir durum işliyor burada. Zira köylerden merkezlere doğru yoğun bir göçün yaşandığı bir dönemde, Durak köyü aksine göç alıyor.

Her şey, 1996 yılında Konya’nın Beyşehir ilçesine Beyteks Tekstil Fabrikası’nın kurulmasıyla başlıyor. İşadamı Ali Akkanat’ın kurduğu fabrika, 50 kilometre uzaklıktaki Durak köyü sakinlerine de iş kapısı olur. Entegre tesis olan fabrika, Adidas, Nike, Puma gibi sektörün önemli isimleriyle çalışıyor. Yaklaşık bin kişinin çalıştığı fabrikada, üç vardiya sistemi işliyor. Burada çalışanlar servislerle evlerinden alınıyor ve aynı şekilde mesai bitimi evlerine bırakılıyor. Köyde her evden bir-iki kişi dünyaca ünlü markaların üretildiği fabrikada çalışıyor. Yani hemen her evin 2-3 bin lira geliri oluyor. Köy muhtarı Ramazan Ballı köyün son 10 yıldır göç vermek bir yana, göç aldığını anlatıyor: "Bu tersine göç köyümüze hareketlilik getirdi. Bütün bunlar işadamı hemşehrimiz Ali Akkanat’ın sayesinde oldu. Kendisi ayrıca pek çok kişiyi yetiştirdi ve onların tekstilci olmasını sağladı. Köyümüzden çıkan ve çeşitli kentlerde üretim yapan 30’a yakın işadamı var."

Küçük bir şehir gibi…

Köyün nüfusu 540. Ancak bu sayı yaz aylarında 2 bini buluyor. Arnavut kaldırımlı sokakları, benzerine ancak büyük şehirlerde rastlanacak villalarıyla dikkat çeken köye İstanbul, İzmir, Antalya, Konya’nın yanı sıra yurtdışından gelip yaz tatilini burada geçirenler oluyormuş.

Durak’ı diğer köylerden ayıran özellikler saymakla bitmiyor. Mesela sağlık imkânları istenilen düzeyde. Bir hemşiresinin olduğu ve cuma günleri de doktorun geldiği modern bir sağlık ocağı bulunuyor. İki market, üç kahvehane, 150 öğrencinin eğitim gördüğü yatılı bölge okulu, kapalı spor salonu, düğün ve toplantı salonları, buraya özel çöp arabalarıyla küçük bir şehri andırıyor. Muhtar Ramazan Ballı da durumdan oldukça memnun görünüyor. "Burada muhtar olmak çok kolay." diyor. İşsizliğin olmadığı bu köyde maddi sıkıntı yaşayan olmuyormuş. Köye her ay 80-100 bin lira taze para girişi oluyormuş.

Köyün bir eksiği olması durumunda, sadece köye değil Beyşehir ve Konya’ya büyük eğitim yatırımları yapan işadamı Akkanat, sorunu gidermek için devreye giriyor. Zaten herkesin ‘Ali Ağa’sı olmuş. İşsizlik olmadığı için köyün kahvehanesini ise daha çok emekliler dolduruyor.

Durak’ın havası astım hastalığına iyi geliyor

Durak köyü gelişmişliğinin yanında doğal özellikleriyle de dikkat çekiyor. Astım hastalarına adeta şifa kaynağı. Ramazan Ballı, ilkokul dördüncü sınıfa kadar bu köyde okumuş, sonra Antalya’ya göç etmiş ve 30 yıl kalmış. Eşinin astım hastası olması üzerine aile 12 yıl önce tekrar buraya yerleşmiş. Eşi bir sene geçmeden iyileşmiş. Muhtar, astım rahatsızlığı olan kişilerin bu köye yerleştiklerini ve iyileştiklerini anlatıyor.

Gurbetçiler uzakta olduğunu hissetsin diye…

Bazı köylere güvenlik amacıyla takılan kameralar artık Durak köyünde de kullanılacak. Ancak burası bambaşka bir sebeple gözetlenecek. Amaç, gurbetçilere uzakta olduklarını hissettirmemek, bir nevi hasret gidermek. Kameralar; düğün salonu, köy meydanı bir de köyün giriş ve çıkışına yerleştirilecek. Muhtar Ballı bu yaz kameraları takacaklarını söylüyor ve ekliyor: "Köyümüzden Almanya’ya yerleşen çok kişi var. Düğünde, bayramda, asker uğurlamada gelemiyorlar. Özlemlerini az da olsa giderir diye düşündük."

Köyün İmamı Muhabir

Durak köyü teknolojiyi de yakından takip ediyor. Köydeki gelişmeleri de köyle aynı isimle kurdukları internet sitesinde duyuruyorlar. Buradan köydeki her şeyi takip etmek mümkün. Evlenen çiftler, askere giden gençler, doğumlar, ölümler… Sık sık güncellenen siteyi Almanya’da yaşayan Sakin Evci yapıyor. Evci’ye haberleri ve fotoğrafları kim geçiyor dersiniz? Köyün imamı Fahri Dikmen. Kendisi 49 yaşında, 24 yıldır burada imamlık yapıyor. Merakı olduğunu söylüyor, severek yerine getiriyor bu işi. Dikmen, "Köyde yaşananları internet ortamına taşıyoruz. Hem her şey kalıcı oluyor hem de şehir dışı ve yurtdışındaki hemşehrilerimiz bizi buradan takip edip az da olsa hasret gideriyor." diyor.

Zaman