Hastaneler Gereksiz Tahliller Yaptırıyor!

Dünya Hali
Özel sağlık sektörünün son yıllardaki hızlı büyümesi, denetim yapılmasını da zorlaştırdı. Uzmanlar, hastaları, gidecekleri özel hastaneyi seçerken dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Çünkü hızla çoğ...
EMOJİLE

Özel sağlık sektörünün son yıllardaki hızlı büyümesi, denetim yapılmasını da zorlaştırdı. Uzmanlar, hastaları, gidecekleri özel hastaneyi seçerken dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Çünkü hızla çoğalan ve sayıları 500’e ulaşan özel hastanelerin kaliteleri ve temizlikleriyle ilgili sorunlar da ortaya çıkabiliyor. Birkaç poliklinikle mahalle aralarında apartmandan bozma hastanelerde, hijyen koşulları uygun olmayan kimi kurumlar, sadece hastaların değil, refakatçilerinin de sağlığını tehdit ediyor.

Türkiye’de SGK’lıların da özel hastaneye gidebilmesinin önü açıldığından bu yana hem çok sayıda yeni özel hastane açıldı hem de hastalar özel hastanelere ulaşabilir duruma geldi. Sağlık, insan hayatındaki en önemli öğe. Bu nedenle hastalar, nedenini bilmedikleri tedavileri, tahlilleri, muayeneleri için hiçbir şeyden kaçınmıyor. Çünkü her türlü olayda en kötü durumlar için söylenen “Canımı alacak hali yok ya” sözcüğünün en gerçek anlamıyla kullanıldığı yer sağlık; dolayısıyla da hastaneler…

KUYRUK BİTTİ AMA FATURA KABARDI
Türkiye’de bir türlü sistematiğe bağlanamayan sağlık sistemi, SGK’nın özel hastanelerle anlaşmasıyla farklı bir ivme kazandı. SGK verilerine göre 2008’de 56 bin olan özel hastaneye giden sayısı 2010’da 71 bine çıktı. Yine SGK, özel hastanelere 2008’de 4.1 milyar lira öderken, geçen yıl bu rakam 5.2 milyar liraya çıktı. Özel hastanlerin yaygınlaşmasıyla pek çok hastanın kuyruk çilesi bitti; artık tahlil ve tetkikler için aylarca beklemek zorunda kalınmıyor. Ancak şekil değiştiren sorunlar sürüyor.

Bunlardan biri; hastadan istenen gereksiz tahliller. SGK, özel hastanelere muayene için sabit bir ücret ödüyor. Kurum, hastanenin istediği tahliller içinse Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) belirlediği ve her biri için değişen ücretleri ödüyor. Yani muayeneye giden bir hastanın faturası, muayene için ödediği 15-20 lira gibi cüzi paranın ardından, istenen tahlillerle bir anda kabarıp 800-900 liraya çıkabiliyor. Kontrol altında olması zorunlu hastalar, tekrar tekrar bu paraları ödemek zorunda kalıyor. Bu arada geçtiğimiz dönemde ortaya çıkan bazı olaylar da var; her ne kadar şu anda önüne geçilmeye çalışılıyor olsa da kimi özel hastaneler, SGK’dan daha çok para alabilmek için hasta girişlerini ‘acil’den yapıyor.