Göğe Asılı Şehir: Mardin

Dünya Hali
Tarihin tüm dönemlerinden izler taşıyan, farklı din ve kültürlerin kaynaştığı Mardin… Yüksek tepelerin üzerine kurulmuş haliyle adeta göğe asılı bir şehir… GALERİYE GİTMEK İÇİN TIKLAYIN...
EMOJİLE

Tarihin tüm dönemlerinden izler taşıyan, farklı din ve kültürlerin kaynaştığı Mardin… Yüksek tepelerin üzerine kurulmuş haliyle adeta göğe asılı bir şehir…

GALERİYE GİTMEK İÇİN TIKLAYIN…

Göğe yükselmeyi bir mecaz olarak kabul edecek olursak, Mardin bütün semavi dinleri buluşturan bir şehir. Bir buluşma ve kaynaşma şehri. Birçok din ve mezhep burada 5 bin yıllık bir tarihi zenginliğin potasında erimiş.

Şehirde Müslümanlar, Süryaniler, Keldaniler, hatta sayıları azalmış olmakla birlikte Museviler hep bir arada yaşıyor. Birbirlerine iyice alışmış ve karışmışlar. Aslında iki Mardin var birinden içeri. Kadim olanına ‘eski’ diyecek olursak, diğeri yeni.

Eski Mardin tarihin kendisini uyuttuğu beşiğinde sallanmaya devam ediyor. Ama yenisi öyle değil. Silkinip uyanmış bir dev gibi daha çok. Büyük bir şantiyeyi andırıyor.

Diyarbakır yolu boyunca genişleyen ve ilerleyen bir büyük şantiye. Eski Mardin’de sokaklar daracık. Yenisinde geniş. Eski Mardin’de binalar haliyle eski ve en fazla birkaç katlı.

Yenisinde bazılarının sıvaları bile bitmemiş binalar, büyük şehirlerdeki gibi çok katlı. Eski Mardin’de tarihi olanın nazlı huzuru var. Yenisinde gelişmekte olanın doğurgan telaşı.

Eski Mardin şehrin geçmişini simgeliyor, yenisi geleceğini. Son 10 yılda şehirleşme ve yapılaşma konusunda gözle görülür bir ilerleme kaydedilmiş Mardin’de. Şehir genişlemiş ve eski olandan yeni olana doğru taşınmaya başlamış.

Bu gidişle eski Mardin yakın bir gelecekte turistik bir komplekse, yenisi de yeni yaşam merkezine dönüşecek gibi görünüyor. Mardin’in en çok bel bağladığı projelerden biri de Mardin Artuklu Üniversitesi.

Üniversiteye ad olarak Selçuklu, Osmanlı ya da Cumhuriyet tarihinden değil de Birinci Beylikler Dönemi’nden bir referans seçilmesi kültürel bakımdan önemli. Üniversite, Diyarbakır yolu üzerinde inşa ediliyor ve tamamlandığında şehre büyük bir demografik ve ekonomik katkı yapması bekleniyor.

Sokakta rastladığınız insanların çoğu erkek ve onlar da Ramazan’dan önce ve sonra gittikleri kahvehaneleri dolduruyor. Bu tatlı uyuşukluğun keyifli yanları da var. Akşam olunca Mardin, özellikle eski Mardin, bütün kandilleri yakılmış bir mahyaya dönüşüyor.

Sokaklardaki lambalardan ve taş evlerin loş pencerelerinden sızan sarı bir ışık bütün şehri sarıyor. O ışık, huzur demek.