Gizemli Çukurun Sırrı Çözüldü!

Dünya Hali
Batman Üniversitesi Jeoloji Bölümü öğretim üyelerinden oluşan ekip, Batman’da uzun süre gündemin ilk sırasında yer alan Esentepe mevkiindeki 300 metre derinliğindeki çukur hakkında hazırladığı ö...
EMOJİLE

Batman Üniversitesi Jeoloji Bölümü öğretim üyelerinden oluşan ekip, Batman’da uzun süre gündemin ilk sırasında yer alan Esentepe mevkiindeki 300 metre derinliğindeki çukur hakkında hazırladığı ön raporu açıkladı. Raporda çukurun oluştuğu yerin fay hattının üzerinde olduğu ve bu fayın ölü bir hat olabileceği belirtildi.

Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof.Dr. Yaşar Eren, Doç.Dr. M. Tahir Nalbantçılar, Yrd.Doç.Dr. Turgay Beyaz, Yrd.Doç.Dr. Salih Dinç. Yrd.Doç.Dr. Murat Ünal, Jeoloji Yüksek Mühendisi Şükrü Aslan ve Süleyman Polat‘tan oluşan komisyonun Esentepe mevkisindeki çukura ait teknik raporu açıklandı.

İnceleme ekibinin 6, 9 ve 18 Ekim tarihlerinde çukurda ön inceleme yaptığı belirtilen raporda, "Yapılan arazi gözlemlerinde alanda temelde çamurtaşı, çakıllı-kumlu çamurtaşı ve kumtaşlarından oluşan birimlerin yer aldığı, bunlar üzerine uyumsuz olarak bol miktarda karbonat mercekleri içeren kırmızımsı-kahve renkli alüviyal yelpaze çökellerinin geldiği görülmüştür. Esentepe eteklerinde yer yer küçük ölçekli paleo-heyelanların bulunduğu gözlenmiştir." denildi.

Yörede ikamet edenlerin çukurun yer aldığı kesimin yeşil-alan olduğu ve sulama yapıldığı, tepe üzerinde bulunan havuzdan suyun bu kesime boşaltıldığı yönünde bilgi verdiği kaydedilen raporda, "Arazi çalışmalarında aynı kesimde ortaya çıkan çukur haricinde iki farklı noktada daha yer çöküntüsünün olduğu görülmüştür. Bunlardan biri mevcut çukurun yaklaşık 100 metre kuzeybatısında yer almaktadır. Görgü şahitlerinin ifadesine göre 10 sene önce oluşmuştur.

Çöküntünün çapı 6 metre civarındadır. İkincisi ise mevcut çukurun yaklaşık 70 metre güneydoğusunda yer alır. Bu kesimde yaklaşık 1 metre yüksekliğindeki bahçe duvarı çökerek zemine gömülmüştür. Üç çöküntü de aynı doğrultu üzerinde olup yaklaşık K 40-50 B gidiş vermektedir. Belediye ekipleri tarafından ortaya çıkarılan çukurun yüzeydeki ağız ebatları yaklaşık 1 metre x 0.75 metredir." ifadelerine yer verildi.

“ÖLÜ BİR FAY HATTI OLABİLİR”

Çukurun oluştuğu yerin fay hattının üzerinde olduğu ve buranın ölü bir hat olabileceği kaydedilen raporda, "3 metre derinliğinde çukur 4×2 metre ebatlarında bir elips şeklini alır. 8 metre derinliğinde ise en geniş yeri 3 metre, uzunluğu ise 6 metre olan bir dikdörtgen şekil almaktadır. Bu derinlikte kuzeybatı ucunda kuzeybatıya doğru uzanan bir galeri gözlenir. Bu kesimden 17 metre derinliğe kadar çukurun genişliği daralmakta olup 1,5 metreye inmekte ve uzunluğu 6 metreyi bulmaktadır. 30 metre derinliğe kadar ebatları daralan çukurun daha derinlerdeki gidişi görülmemektedir.” şeklinde değerlendirmeler yapıldı.

cihan