Türkiye’de 2002’den 2008’e kadar yedi bini kadın 11 bini erkek toplam 18 bin kişi intihar etti. Vakalar 15-34 yaş grubu arasında yoğunlaşıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de intihar eden erkeklerin yarısının 35, kadınların ise 25 yaşından daha küçük oldukları belirlendi. Ülkemizde kadınlar daha çok psikolojik, erkekler de ekonomik nedenlerle intihar ediyor. 2002’den 2008’e kadar intihar eden kadın sayısı yedi bin, erkek sayısı ise 11 bin. Verilere göre intihar eden nüfus ise 15-34 yaş grubunda yoğunlaşıyor.
Şiddet kadınları intihara itiyor
Kadın intiharlarının nedenleri arasında yüzde 10.7 ile psikolojik nedenler ilk sırayı alıyor. Bunu, yüzde 9.3 ile aile içi tartışmalar, yüzde 6.7 ile aile baskısı ve psikiyatrik rahatsızlık, yüzde 4’le namus, çocuğu olmama ve fiziki rahatsızlıklar izliyor. Dosyalarda kadın intiharlarının yarısında ‘neden’e ilişkin bilgi bulunmuyor. İntihar girişiminde bulunan kadınların yüzde 49,3’ü bekâr. Evli kadınların yüzde 13’ü bir yıl ve daha az süreli evli olarak görülüyor. Erkek intiharlarının nedenleri arasında ise ilk sırada yüzde 23’le ekonomik sebepler geliyor. İkinci sırada yüzde 19,2 ile psikolojik rahatsızlıklar, üçüncü sırada yüzde 15,4 ile psikiyatrik hastalıklar bulunuyor.
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, BDP Van Milletvekili Fatma Kurtulan’ın, kadın intiharlarına ilişkin soru önergesine verdiği yazılı yanıtta 1974-1999 arasında intihar ortalamasının yüz binde 2.28 olduğunu açıkladı. 1996-1999 yılları arasında intiharlarda artış eğilimi görüldüğü kaydedilen yazıda 2006 itibariyle de ortalamanın yüz binde 3.88’e ulaştığı yer aldı.
Kadınlar töre kurbanı
“Depresyonda olan insanların intihara daha yatkın olduğu düşünülmektedir, destek alıyorsa bu konu üstünde durulmalı” diyen Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Engin Bilgili, “Günümüzde en ilkel toplumlardan en gelişmiş toplumlara kadar bütün kadınlar ‘töre’ adı altında cinayete maruz kalmakta, ‘ahlaksız’ olduğu iddiası ile öldürülmeye kadar türlü biçimlerde şiddete uğramaktadır” dedi. Bilgili, ‘Kadınlar en çok eşleri ya da cinsel partnerleri tarafından, cinsel veya fiziksel şiddete maruz bırakılmaktadır. Birçok kadın şiddete uğramasına rağmen, çok az kadın yasal kurumlara başvurmaktadır. Şiddete uğramak kadınlarda birçok ruhsal hastalığın oluşumunu tetiklemektedir. Bu da beraberinde intihar düşüncelerini tetikler. Kadınların bir ülkede daha çok intihar etmesi sosyal bir problemdir” değerlendirmesinde bulundu.
Sosyolog Uğur Can Karakuş, Türkiye’de farklı yaş gruplarındaki tamamlanmış intiharlarda intihar nedeni bakımından, cinsiyetler ile bireylerin yaşadıkları bölge arasındaki farklılıkları incelemek gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Metropollerde öğrenim başarısızlığı ve ticari başarısızlık intiharları da en önemli nedenler arasında. Kadınlarda aile içi geçimsizlik ile duygusal ilişki, istediğiyle evlenememe nedeniyle intihar etme daha yüksek oranda. Doğu bölgelerine bakıldığında genel olarak okuma ve yazma oranının düşüklüğü, kız çocukların eğitime katılmasının zor olması veya engellenmesi, kırsaldan kente göç olgusu, erken yaşta zorla evlendirilme, dinî nikâha dayalı evlilikler, hızlı sosyal değişimler, kitle iletişim araçları ile sunulan farklı bir kültürün yaşantılarıyla çelişme nedeniyle genç kızlar daha çok intihar eder. Sosyo-kültürel nedenler ne olursa olsun intihar travmatik bir olgudur.”