Genç Kızların Yaşlarına Uygun Giysi Yok Gibi

Dünya Hali
Doç. Dr. Saliha Ağaç ve Dr. Meryem Arga Şahinoğlu, ergenlik çağına gelen kızların giysi tercihlerini ve beklentilerini araştırdı. Çalışmaya göre 13-17 yaş arasındaki kızlara göre, giysiler bol, uzun, ...
EMOJİLE

Doç. Dr. Saliha Ağaç ve Dr. Meryem Arga Şahinoğlu, ergenlik çağına gelen kızların giysi tercihlerini ve beklentilerini araştırdı. Çalışmaya göre 13-17 yaş arasındaki kızlara göre, giysiler bol, uzun, rahat değil ve süslemeleri de iyi değil.
Ergenlik döneminde çocuklukta rastlanmayan bir hızla bedende değişiklikler meydana gelir. Ancak vücudun tüm bölümlerinde büyüme hızı aynı olmaması nedeniyle orantısız bir görüntü ortaya çıkar. Ergen, bedeninde meydana gelen bu değişime ayak uydurmakta güçlük çekiyor. Bu dönemde uygun kıyafet de bulmak kolay olmuyor.

Ankara’da ilk ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören 13-17 yaşları arasındaki 307 kız üzerinde yapılan araştırmada giysi kol ve pantolon boylarının ergenlere uzun geldiği belirlendi. Gazi Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi’nden Doç. Dr. Saliha Ağaç ve Dr. Meryem Arga Şahinoğlu tarafından gerçekleştirilen çalışmada ayrıca ergen kızların her zaman istedikleri renk ve desende giysi bulamadıkları, kullanılan süslemelerden memnun olmadıkları tespit edildi.

Ergenlik dönemindeki kızlar, kendini ifade etme aracı olarak erkeklere göre giysiden daha fazla yararlanıyor. Ancak çocukluğun sonlarında veya ergenliğin başlarında henüz büyümesini tamamlamadığı çağlarda uygun ölçülerde giysi bulmakta sorun yaşıyorlar. Doç. Dr. Saliha Ağaç, bu çağdakiler için üretilen ‘garson boy’ tipi giysilerin ihtiyaca cevap vermede yeterli olmadığını söylüyor. Ergenlik döneminin ilk yıllarını yaşayan kızlara kıyafetlerin beden, bel ve kalça genişliklerinin bol geldiğinin tespit edildiğini ifade eden Saliha Ağaç, giysilerin ancak daha sonraki yıllarda kız ergenlere uygun olduğunu belirtiyor. Sektörde üretim kapasitesinin artmasına rağmen ergenlerin bedensel gelişimine uygun vücut ölçüleri ve kalıp sistemlerinin hazır giyim üretiminde uygulanmadığını aktaran Saliha Ağaç, "Ergenlik dönemindeki kızların kendilerini daha rahat hissedebilmeleri ve özgüvenlerinin artırılmasına yardımcı olabilmek için işletmelerin ergenlerin fiziksel değişimine uyum sağlayacak giysiler üretmeleri önemli. Böylece ergenlerin vücut yapısına ve hareketlerine uyumda yaşanan problemler giderilmiş olacaktır." diyor.

Yapılan araştırmaya göre 13 yaşındaki kızların yüzde 42’sinin kıyafetlerin beden genişlikleri bol, 14 yaşındakilerin yüzde 35’inin dar, 15 yaşındakilerin yüzde 48, 16 yaşındakilerin yüzde 65, 17 yaşındakilerin yüzde 73’ünün tam geldiği belirlendi. Giysilerin bel ve kalça genişliği, kol oyuntuları 13, 15, 16, 17 yaşa uygun iken 14 yaşındaki kızlara bol geliyor. Ergenlikte, el, ayak, kol ve bacaklar önce uzuyor. Göğüs ve kalça genişliğindeki en hızlı büyüme, genellikle bacak uzamasının en hızlı büyümesinden 4 ay kadar sonra oluyor. Birkaç ay sonra omuz genişliği en yüksek büyüme hızına ulaşıyor ve bunu gövde uzunluğu ve göğüs derinliğindeki artış izliyor. Bulgular ayrıca giysi kol ve pantolon boylarının genellikle uzun geldiğini gösteriyor.

Çalışmaya göre ergenlik dönemindeki kızlar, en fazla giysinin vücuda uygunluğuna dikkat ediyor. Daha sonra ise stilini yansıtması, fiyat, rahatlık ve fonksiyonel olmasına önem veriyorlar. Giysinin kumaşı ise hiç göz önünde bulundurulmuyor. Bunun en büyük nedeni giysilerin temizliği ile daha fazla ebeveynlerin ilgilenmesi, giysi ömrünün yeni modeller çıkması ile sonlanması ve henüz tam olarak bilinçli tüketiciler olmamaları.

Ergen kızlar, genellikle giysi seçiminde kararlarını kendileri veriyor. Sonra sırasıyla ebeveyn, arkadaş, moda dergileri, moda programları ve kardeşlerinden etkileniyorlar.

Zaman