Görüşmelerde ilişkilerin “stratejik ortaklık” düzeyine çıkarılmasının yanı sıra nükleer santral projesi, serbest ticaret anlaşması ve İran’a yönelik yaptırımların ele alınması bekleniyor. Nükleer santral projesi konusunda "ilerleme şansı" pek olası görülmediği öne sürülüyor.
Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni de kapsayan bir gezi çerçevesinde geldiği Türkiye’de Ankara’dan önce hafta sonunda İstanbul’da yoğun temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Lee’nin Türkiye ziyareti sırasında ikili ilişkilerin “stratejik ortaklık” düzeyine yükseltilmesi öngörülüyor.
-SERBEST TİCARET ANLAŞMASI-
Lee’nin çantasındaki başlıca dosyalar arasında Güney Kore’nin önemsediği iki ülke arasındaki serbest ticaret anlaşması da bulunuyor.
İkili ekonomik ilişkilerin siyasi bağlar kadar gelişmediğini düşünen Seul’un, anlaşmayı ekonomik bağların artırılması için önemli bir araç olarak gördüğü, görüşmelerde bu konuda bir hamle yapılmasını arzuladığı belirtiliyor. Anlaşma ile ilgili şimdiye kadar üç müzakere turunun gerçekleştiğine dikkat çekiliyor.
-NÜKLEER SANTRAL-
Bu arada, Lee’nin görüşmelerinde nükleer santral projesinin ele alınması beklentisi bulunuyor. Ancak Kore basınI bu konuda pek iyimser görünmüyor. Korea Times gazetesi, yetkililere dayanarak, “iki ülke arasındaki görüş ayrılıklarının çok büyük olduğu için duran müzakerelerde ilerleme sağlanması olasılığının pek büyük olmadığını” yazdı.
Türkiye ile Güney Kore arasında 2010 yılında Karadeniz’de 20 milyon dolarlık bir nükleer santral projesi için yoğun müzakerelerin yapıldığı, ancak “kilit” görüş ayrılıklarının giderilemediği için müzakerelerin askıya alındığı anımsatılıyor.
Korea Times “Japonya’nın projeyi kazanması bekleniyordu. Ancak Türkiye ile Japon arasındaki görüşmeler, bu ülkede geçen Mart ayında yaşanan nükleer santral kazasından bu yana durmuş durumda. Geçen Kasım ayında Türkiye, Güney Kore’den projeye katılmasını istedi ancak o zamandan beri pek ilerleme sağlanmadı” diye yazdı.
-İRAN’A YAPTIRIMLAR-
Cumhurbaşkanı Lee ile görüşmelerde gündeme gelmesine kesin gözüyle bakılan diğer bir konuyu, ABD ve AB’nin nükleer programı nedeniyle İran’a yönelik son yaptırımları oluşturacak. Güney Kore’nin de, ABD’nin bu konudaki çağrılarının doğrultusunda İran’dan petrol ithalatını azaltamaya hazırlandığı belirtiliyor.
Ham petrol ihtiyacının yüzde 10’unu İran’dan sağlayan Güney Kore’nin, böyle bir kesintinin ekonomisini olumsuz etkilemesinden kaygılandığına dikkat çekilirken Cumhurbaşkanı Lee’nin bölge gezisinin “kilit” bir amacının, ziyaret edeceği petrol üreticisi ülkelerden, İran’dan petrol alımının durdurulmasıyla oluşacak açığın telafi etmelerini sağlamak olduğu ifade ediliyor.
ANKA