Fazla mesajlaşmak kişiyi yüzeyselleştiriyor!

Dünya Hali
Gençler üzerinde yapılan araştırmada cep telefonu ile mesajlaşmanın onları çok daha fazla yüzeysel, lükse karşı saplantılı yaptığı ve kendine güveni azalttığı belirtildi. Günde 100’den fazla mes...
EMOJİLE

Gençler üzerinde yapılan araştırmada cep telefonu ile mesajlaşmanın onları çok daha fazla yüzeysel, lükse karşı saplantılı yaptığı ve kendine güveni azalttığı belirtildi. Günde 100’den fazla mesaj atan bir gencin bu gibi davranışlara çok daha eğilimli olduğu kaydedildi.

İngiltere’deki Winnipeg Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada attığı mesaj sayısıyla bir insanın kişiliğinin öğrenilebileceği ifade edildi. Ayıca çok fazla mesaj atan kişilerin diğerlerine göre daha fazla ırkçı davranışlar gösterdiği belirtildi.

Araştırmada Winnipeg Üniversitesi’nde okuyan 2300 psikoloji öğrencisinden alınan veriler üç yıl boyunca toplandı. Araştırma sonunda çok fazla mesajlaşan gençlerin çok hızlı ve yüzeysel düşündüğü ortaya çıktı.

Öte yandan çok sık mesaj atan öğrencilerin ahlaki, estetik ve ruhsal amaçlara az, imaj ve zenginliğe çok değer verdikleri ileri sürüldü.

Araştırmaya göre günde 100’den fazla mesaj atan bir kişi günde 50 ve daha az mesaj atanlara göre yüzde 30 daha az etik değerlere, yaşam prensibine önem verdiği ortaya çıktı. Araştırmada cep telefonu ile fazla mesajlaşan öğrencilerin azınlık gruplarına hoşgörüsüz olduğu kaydedildi.

Araştırmada öğrencilerin yüzde 30’unun günde 200’den fazla, yüzde 12’sinin ise günde 300’den fazla mesaj attığı ortaya çıktı.

Araştırmada Nicholas Carr’ın 2010’da piyasaya çıkan Sığlık: İnternet Beynimize Ne Yapıyor adlı kitabındaki "sığlık varsayımı" tanımlamasından esinlenildi. Teoriye göre twitter ve SMS gibi "ultra kısa sosyal medya" hızı, görece sığ düşünceyi teşvik ediyor. Sonuç olarak günlük olarak sık kullanım idrak ve ahlaki olarak sığlığı getiriyor.

Gazeteport