Eviniz de Yaza Formda Girsin

Dünya Hali
Badana yaparken fırça mı kullanmalı, rulo mu? Naftalin sağlığa zararlı mı? En kolay jean katlama yöntemi hangisi? Kuru temizleme mi, elde yıkama mı? Onca eşyayı nereye kaldırmalı? Yaz kapıyı çalınca h...
EMOJİLE

Badana yaparken fırça mı kullanmalı, rulo mu? Naftalin sağlığa zararlı mı?
En kolay jean katlama yöntemi hangisi? Kuru temizleme mi, elde yıkama mı?
Onca eşyayı nereye kaldırmalı? Yaz kapıyı çalınca hepimizin aklında bu sorular, cevaplarını arar durur?
İşte sistemli yaz temizliğinin püf noktaları…

Her sene olmasa da yaz temizliğinin en zor ve masraflı aşamalarından biri badana-boyadır. Her işte olduğu gibi bu işin de erbabını bulmak zor. Üstelik bir boyacının masrafı bir aylık asgari ücrete yakın. Aslında kendinize biraz güveniyorsanız bu para cebinizde kalabilir. Malzemeleri mahallenizdeki nalburdan ya da büyük şehirlerdeki yapı marketlerinden satın alabilirsiniz.

İhtiyaçlarınız için görevliler size yardımcı olacaktır. Malzemelerinizi hazırladıktan sonra renginize karar vermelisiniz, ardından nereye ne kadar boya kullanacağınızı hesaplayabilirsiniz. Bunun çok pratik bir yöntemi var; evinizin kullanım alanı ölçüsünü 3 ile çarpıyorsunuz ve çıkan sonucu 8’e bölüyorsunuz. Çünkü 1 lt. boya ile 8 metrekare alan boyanıyor. Eşyaları toparlayıp üstlerini örttükten sonra boyaya başlayabilirsiniz.

Kullandığınız her renk boyadan küçük bir miktar saklarsanız, duvarınızda oluşabilecek leke ve çizikleri kolaylıkla kapatabilirsiniz.

Elde halı yıkama hijyenik değil

Harcanan emeği ve boşa akıtılan su miktarını göz önünde bulundurursak geleneksel köpürtme yöntemi halı temizliği için bir lüks. Ayrıca iyi kurutulmadığı durumlarda halının içinde hapsolan nem, çürüme ve küflere sebep olup sağlığımızı tehdit ediyor. Bunun yerine profesyonel halı yıkama fabrikaları ile anlaşırsanız maliyetiniz düşecek ve kullanılan özel temizlik yöntemleri ile halılarınız daha hijyenik temizlenecektir. İstanbul’da halı temizlemenin metrekaresi ortalama 4TL. İpek ya da antika halılar için özel kuru temizleme şart. Eviniz halı kaplıysa evde temizleme hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.

Temizlik maddelerine dikkat

Her odanın ihtiyacı olan temizlik malzemesi birbirinden farklı; mutfak için sprey yağ sökücüler işinizi kolaylaştırırken banyo ve ıslak zeminler için sıvı temizleyiciler ve çamaşır suyu katkılı ürünler kullanabilirsiniz. Fayans araları için ise mutlaka fırça kullanmalısınız çünkü boşluklarda oluşan mantarları ovmadan temizlemek imkânsız.

Ahşap yüzeyler için koruyucu ahşap temizleyiciler kullanırsanız zemininizin ya da mobilyalarınızın ömrünü uzatmış olursunuz. Camlar için toz ve kalıntı bırakmayan koton ya da deri kumaşlı temizlik bezlerini tercih edebilirsiniz.

Lavabo ve tuvalet temizliğinde bol bol kullandığımız çamaşır suyunun tehlikeli bir madde olduğunu ve eldivensiz kullanılmaması gerektiğini unutmayın.

Hantal kışlıkları kaldırın

Yaz temizliğinin son aşamasına geldik. Önce tüm kışlıklarınızı indirin. Kıyafetler, yorganlar, örtüler, ayakkabılar, nevresimler…

İşe her şeyi 3 gruba ayırmakla başlıyoruz.

1. Temizler: Bu gruba giren eşyalarınızı hemen kaldırabilirsiniz. Ayakkabılarınızı deforme olmamaları için içlerine kâğıt doldurarak kutu içinde saklarsanız yıpranmalarını engellemiş olursunuz. Yorgan, yastık battaniye gibi eşyaları hurçlara kaldırabilir ya da daha az yer kaplayan vakumlu torbalar ile saklayabilirsiniz. Kıyafetlerinizi kendi aralarında sınıflandırırsanız ihtiyaç duyduğunuzda bulmanız çok daha rahat olabilir. Örneğin gömlekleri üst üste asıp bir kamboça (fermuarlı elbise kılıfı) yerleştirerek dolabınızda saklayabilirsiniz. Kazak ve diğer yünlülerinizi ise hurç ile koltuk ya da yatak altı gibi depolama alanlarında saklayarak dolabınızı işgal etmemiş olursunuz.

2. Kuru temizleme yapılacaklar: Bu bölümdeki eşyaları güvendiğiniz bir kuru temizlemeciye verip temizlendikten sonra kaldırabilirsiniz. Bu yöntem lekelerin uzun süre beklediğinde yerleşmesini engellemek için bir avantaj olsa da eşyalarınızda herhangi bir leke yoksa kuru temizleme yapmadan da kaldırabilir, bu işi sonbahara erteleyebilirsiniz.

3. Kullanılmayanlar: Uzun zamandır kullanmadığınız eşyaların, boş yere kalabalık etmesine ya da içine giremediğiniz kıyafetlerin sinirinizi bozmasına izin vermeyin. Yıpranmamış olanları ihtiyacı olanlara verebilir ya da yardım derneklerine gönderebilirsiniz. İhtiyaç sahiplerini sevindirmek size büyük bir manevî ferahlık sağlayacaktır.

Naftalin yerine kuru sabun

Kapalı yerlerde havasız kalan eşyalarımızı güvelerden korumak için neredeyse yüz yıldır kullandığımız naftalin sağlığımızı ciddi şekilde tehdit ediyor. Dünya Sağlık Örgütü, naftalini kanser yapan maddeler arasına almış bile. Cilde teması ve solunması sakıncalı olan bu zararlı maddenin yerine kullanabileceğimiz birçok alternatif var. Sandal ağacı, hem naftalin gibi kötü kokmuyor hem de güvelere karşı koruyucu. Kuru sabun ya da lavanta torbası koruyucu etkisi olmasa da kötü koku oluşumunu engelliyor.
 

Zaman