Erdoğan’dan yeni kabine ile ilgili ilk açıklama

Dünya Hali
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kabine’deki değişimle ilgili olarak, "Kabine’de değişimi gerektiren bir durum yakalarsanız, değişiklik yaparsınız" dedi. Kanal 24 televizyonu taraf...
EMOJİLE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kabine’deki değişimle ilgili olarak, "Kabine’de değişimi gerektiren bir durum yakalarsanız, değişiklik yaparsınız" dedi.

Kanal 24 televizyonu tarafından hazırlanan "Sansürsüz Özel" programına katılan Başbakan Recep Tayip Erdoğan, gündeme dair açıklamalarda bulundu. İlk olarak kabinedeki değişikliği yorumlayan Erdoğan, "Kabine’deki revizyon arkadaşlarım için olumsuz bir yaklaşım olarak değerlendirilmemeli. Sağlık Bakanım uzun süre ciddin şekilde çalıştı. Diğer arkadaşlarım da öyle. Ancak bazılarında değişiklik gerektiği için bu adımı attık. Milli Eğitim’de 4+4+4 dediğimiz bir süreçten geçiyoruz. Ömer Bey’le başladığımız adımları Nabi bey ile sürdüreceğiz. Kültür ve Turizmi birleştirdik. Sebebi kültür turizmini artırmaktı. Bunu kültür ve sağlık turizmiyle de birleştirdik. 2012 32 milyonla patladı. Biz bunu tabi yeterli bulmuyoruz. Daha da iyi bir noktaya gidecek.

Kültür ve Turizm’de de hızlı atılması gereken adımlar var. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı birleştirme sebebimiz kültür turizmini attırmaktı. Bugün biz İstanbul’da otel yetiştiremiyoruz. Aynı şekilde Antalya’de artık 4 mevsim turist görebilirsiniz. İçişleri Bakanımız da aynı şekilde elinden gelen gayreti gösterdi. Ama bir değişim olması, bakanların kalıcı değil, geçici olduğuna inanan bir partiyiz. Belli bir süreden sonra görev değişimi olacaktır. Bürokratik oligarşiyi siyasetçi olarak aşamazsanız orada kalıyorsunuz. Bu süreçte birbirimizi kucaklayarak yolumuza devem edeceğiz" dedi.

Canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Marmaray’da 3 sene gecikmeliyiz. Ama çok basit bir yerde bürokrasi sizi tıkıyor. Bu bazı yerlerde kurumlar oluyor bazı yerlerde kişiler. Olaylara bazen ideolojik yaklaşılıyor. Böyle olunca ben netice alamam. Taksim Meydanı’ndan bir Kışla vardı. Kurul buna müsaade etmezse. Nasıl reddedersin, Kışla burada vardı. 150-160 yıl önce bu böyle yapılmış. Rus mimarisiymiş. İstiklal Caddesi barok mimarisinden geçilmiyor. Ne yapacağız kaldıracak mıyız? Hayır. Orası öyle güzel. Beyoğlu’nu güzelleştirme Derneği Başkanı Vakko’nun sahibi Vitali beye dedim ki, ‘gel bu İstiklal Caddesi’ndeki yapıları orijinaline uygun’ yenileyelim. Ama Vitali Bey vefat etti, olmadı. Oğlu Cem Bey de tam tersini yaptı. Ancak biz her şeyi aslına uygun yapacağız ve zenginleştireceğiz. Taksim’e gelenler, yurt dışındaki meydanlar gibi bir meydan olsun. Bu gibi şeylerin arkasında bu gibi nedenler yatıyor. Diğer bakanlıklarda da böyle sorunlar var. Bazı arkadaşlarımız frene basalım dedi ama biz basmadık basmayacağız. Frene basmak bizi yavaşlatır. Biz yavaşlamadan ilerleyeceğiz."

Terör sorunu hakkında konuşan Başbakan Erdoğan, "Şuanda bir çözüm sürecinin içindeyiz. Bu süreçte her türlü enstrümanı kullanmaya hazırız. Ana muhalefet partisi ‘biz bu işi çözmek istiyoruz, iktidar istemiyor’ dediler. Bunlar palavra. Bunlar daha millet nedir ulus nedir bunun tanımını bilmiyorlar. Biz millet tanımını yaptık; onu da öğrenemediler. Tıpkı asabiyet nediri öğrenemedikleri gibi. Ama öğrenecekler zamanla. Ama biz yine de teklifimizi yineliyoruz. Bunun çözüm yeri Meclis’tir. Bazı BDP’li arkadaşlar beni arıyor. ‘Biz size inanıyoruz’ diyor. E bana inanıyorsanız sert açıklamalarınıza ara verin. Konuşmalarınızı yumuşatın. Barışı savunan Kürt Başkan konuşmasının sonunda, ‘benim Kürt vatandaşımı bombalıyor’ diyor. Biz teröristi bombalıyoruz. Benim vatandaşımı, askerimi, polisimi tarayanları biz de ininde mağarasında bombalıyoruz. Benim polisimi şehit eden teröristi tabi ki bombalarım. Bu bizim sorumluluğumuz. Bizim dönemimizde terör konusunda yeter ki silahlar bırakılsın, gömülsün istiyoruz. Biz öldürmeye değil, yaşatmaya mecburuz. Bulunduğumuz makam bize bunu emrediyor, değerlerimiz bunu emrediyor.

Göreve geldiğimizden bu yana ne söz verdiysek onu yaptık. Olağanüstü halin kaldırılmasını istediler, kaldırdık. TRT Şeş’i 24 saat televizyon yayını getirdik. Bunların yapılmasına rağmen, politikalarda bir değişiklik yapılmadı denilirse haksızlık olur. Şu an da benim Kürt kardeşimin mi sorunu var, Kürt sorunu mu var? Bunun tanımını yapmakta zorlanıyoruz. Bu bir tür ayrımcılığa götürüyor insanı. Buna düşmemek gerekiyor. Burada ısrarla söylüyorum. Ben Kürt kardeşimi seviyorum, biz şu anda Kürtçülüğe de Türkçülüğe de Lazcılığa da karşıyım. Ama ben Kürt kardeşimi seviyorum. Yaradılırken kimin ne olduğu belli değil ki. Burada benim özellikle söylemek istediğim, ayrımcılığa düşmemektir. Programımızda da bunu belirttir. İster Kürt sorunu, ister Güneydoğu sorunu deyin. Biz bunu baştan zaten kabul ediyoruz. İktidar olarak biz toplu olarak 30 milyon dolar bölgeye yatırım yaptık. Batı ile Doğu arasındaki ayrımcılığı yıktık" dedi.

Ana dilde savunma hakkının TBMM’de kabul edilmesiyle ilgili konuşan Başbakan Erdoğan, "Ana dilde savunma demeyelim, kelimelere dikkat edelim. En iyi şekilde kendini nasıl ifade edebiliyorsa öyle etsin. ‘Bu iş resmi dil talebini getirir’ diyorlar. Geçin bu işleri. Bu ülkenin resmi dili Türkçe. bitti" değerlendirmesinde bulundu.

Teröristbaşı Abdullah Öcalan’la yapılan görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başbakan Erdoğan, "Bu konuda bizler istişaremizi yapıyoruz. Ne zaman gidilmesi gerekiyorsa, MİT ve Adalet Bakanlığı karar veriyor. Bu bir süreç. Sosyolojik ve psikolojik olarak neyi gerektiriyorsa ona göre adım atmamız gerekiyor. Nabız ne gerekiyorsa onu yapmamız gerekiyor. İlla bir iki kişinin gideceği anlamına gelmez. Kiminle bu süreç gidecek ona bakmamız gerekiyor. Zamanla bu süreç bir tahrike dönüyorsa, biz aynı biçimde yolumuza devam edemeyiz. Ben bir başbakan olarak buna nasıl dikkat ediyorsam, senin de dikkat etmen gerekiyor. İlla o değil eğer başka birisi temsil ediyorsa o gider. Son dönemdeki görüşmelerde olumlu gelişmeler var. Aslında diğer 5 televizyona sahipti. Ben adalet bakanına ‘oraya bir televizyon koyun’ talimatını daha önce vermiştim. Konulmadığını duyunca tekrardan sordum. ‘Radyo dinleyeceğine televizyon’ izlesin. Bunun zaten cezası belli. Hücre diye bir şey yok. Yatağı var şimdi televizyonu da var. Bu yavru muhalefeti rahatsız edebilir. Kucaklaşma diyor çirkin çirkin akla hayale gelmedik şeyler. Sayın Bahçeli’nin bu tür şeylerini yanlış buluyorum. Bu ülkenin huzuruna destek değil. Biz burada risk aldığımızın farkındayız. Ülkem için bu riski almaya hazırım. Bana terör örgütü liderini evde mahkum edelim diyene akil adam diyemem" dedi.
Konuşmasını sürdüren Başbakan, "Yol alıyoruz derken bu biraz aldatıcı olur. Bundan 3 yıl önce sayın Sarkozy ile oturduk, ‘sana bir sürprizim var’ dedi.

Dedi ki ‘bu terör örgütünün liderlerinden size teslim edeceğim’ dedi. Kendisi gitti hala teslim olan yok. Ben o gün kendisine dedim ki ‘Avrupa Birliği olarak terör örgütü olarak ifade etmenize rağmen herhangi bir teröristi bize iade etmediniz. Ama bu böyle devam etmeyecek. Gün gelecek bumerang gibi gelip sizi vuracak’ dedim. Almanya sırada. Ben bayan Merkel’e kaç kez bu konuyu anlattım. ‘Şu anda bizde yargılamada olan 4 bin küsür dosya var2 dedi. Tamam 4 bin dosya da, tamamlayın şu dosyaları. Bunları bize iade edin. Ve Paris’te durum bu hale geldi. Almanya’da da durum bu hale gelecek. Ben Almanya’yı rahatsız edecek bir şey yapsam sen beni uyarmayacak mısınız? diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Çok açık samimi söyleyeyim, bizim AB sürecini unutmak kaybetmek diye öyle birşey söz konusu değil. Her bakanlar kurulunda Egemen Bey bize AB ile ilgili sunumunu yapar” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Putin’e bizi Şangay Beşlisi’ne alın, AB’yi unutalım dedim” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Başkanlık sistemi konusu, partimizin yönetim sistemi noktasındaki teklifidir. Yani, yürütme noktasında bizim öyle bir teklifimiz var. Siz kabul edersiniz, etmezsiniz ayrı bir konu. Bu müzakere edilsin, tartışılsın” dedi.

AA