Erdoğan’dan trafik terörü uyarısı

Dünya Hali
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de 2002’de trafiğe kayıtlı araç sayısının 8 milyon 600 adet iken bu rakamın 17 milyon 143 bine çıktığını bildirerek, ortalama yılda 1 milyo...
EMOJİLE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de 2002’de trafiğe kayıtlı araç sayısının 8 milyon 600 adet iken bu rakamın 17 milyon 143 bine çıktığını bildirerek, ortalama yılda 1 milyon aracın trafiğe katıldığını bildirdi.

Erdoğan, Türkiye’nin iki önemli sorunu bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bunlardan biri terör, ikincisi ise maalesef terör kadar konuşulmayan, terör kadar gündemde yer almayan trafik sorunudur. Buna aslına trafik terörü de diyebiliriz. Oysa baktığınızda trafik sorununun diğer değişle trafik terörünün silahlı bölücü terörden daha fazla can aldığını, daha fazla kan akıttığını görürsünüz. Biz bu iki sorunun da üzerine kararlı bir şekilde gidiyoruz. Başarılı olana kadar da yılmadan usanmadan çözüme yönelik çabalarımızı sürdüreceğiz.

Alkollü araç kullananı eli silahlı canavara benzetiyorum. Alkolsüz olanı da bir masuma benzetiyorum. Onun hiçbir günahı yok. Dikkatle trafikte yoluna devam ediyor. Öbürü ise rayından çıkmış ne yapacağı belli olmayan bir Deli Dumrul gibi ve taa karşı tarafa, yola geçebiliyor. Anayasamızın 58’inci maddesi, ‘bununla mücadelede gerekli tedbirleri devlet alır’ diyor."

Trafik kurallarına herkesin uyması gerektiğini bildiren Erdoğan, unvanı, makamı, konumu ne olursa olsun hiç kimseye ayrıcalık yapılmayacağını, kuralların harfiyen uygulanacağını vurguladı. Erdoğan, konunun bizzat takipçisi olacağının da altını çizdi.

İçişleri Bakanı Muammer Güler de 2020 sonuna kadar trafik kazalarında meydana gelen ölümlerin yüzde 50 oranında azaltılmasını hedeflediklerini bildirdi.

Türkiye’de son 30 yılda meydana gelen trafik kazalarında yaklaşık 160 bin kişinin olay yerinde hayatını kaybettiğini ifade eden Güler, ”Bu sayı terör nedeniyle meydana gelen can kayıplarının yaklaşık 5 katına tekabül ediyor” dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise Türkiye’de trafik kazalarından dolayı yılda yaklaşık 4 bin kişinin yaşamını yitirdiğini, 250 bin kişinin de yaralandığını söyledi.

Müezzinoğlu, bu tablonun tedavi edici sağlık hizmetleri boyutunu aştığını, risk yönetimi kapsamında ele alınması gereken bir toplum sağlığı sorunu haline geldiğini dile getirdi.

Sağlık Bakanlığı olarak iki hedefleri bulunduğunu kaydeden Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Bunlardan biri, kara ambulanslarıyla vakaya ulaşma süremiz. Bu konuda şu anda uluslararası standardı yakalamış durumdayız. Kent merkezlerinde ilk on dakikada vakaya ulaşma açısından şu anda yüzde 94’ler seviyesindeyiz, kısa sürede yüzde 96’ya ulaşmayı hedefliyoruz. Kırsalda ise ilk 30 dakikada vakaya ulaşmayı yüzde 96’lardan yüzde 98’lere taşımayı planlıyoruz.

İkincisi ise deniz ambulanslarının yaygınlaştırılması olup karayoluyla ulaşılması güçlük çekilen kıyılarımızda ve adalarda kazazedelerin naklinde kullanılan 4 deniz ambulans sayımızı yaklaşık iki ay kadar önce 6’ya çıkardık. Buradaki hedefimiz hızla onlu rakamların üzerine çıkmak”

AA