Erdoğan: Dünyada bir başka örneği yok

Dünya Hali
Boğazın suyu Haliç’le buluştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’dan Haliç’e su indirme projesinin açılışını yaptı. Açılışta konuşan Erdoğan’ın şunları kaydetti: "Hal...
EMOJİLE

Boğazın suyu Haliç’le buluştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’dan Haliç’e su indirme projesinin açılışını yaptı.

Açılışta konuşan Erdoğan’ın şunları kaydetti:

"Haliç Kongre Merkezi mezbahane gibiydi. Şimdi o mezbahane uluslararası bir kongre merkezi haline geldi. Tersaneler bundan sonra modern projelerin uygulandığı yer olacak.  İstanbul kirli havaya mahkumdu. Doğalgazı süratle getirdik. Hava tertemiz oldu. Gazeteler maske dağıtıyordu. Susuzluk almış başını gidiyordu. Ta Istranca Dağlarında su getirerek su sorununu hallettik.

Yağmurun olmadığı günlerde Haliç’e su akıtacağız. Onun dışında ise bir akvaryum görevi görecek. Dünyada burdaki gibi bir örnek yok. İstanbul’u dünyaki bir marka şehir haline getirmemiz bu dev projelerle olacak. Bu farklı projerleri tamamladığımızda İstanbul’un farklılılarına farklılık katmış olacağız. Rami’de en büyük kütüphaneyi kuracağız. Orada hattatlar yetişecek. Haliç Tersanesi müze haline gelecek.

İDEOLOJİ ONLARA FIRSAT VERİYOR

Muhalefetin büyükşehir belediyeciliği konusunda bilgisi yok. Muhalefetin elinde olan belediyeler başarısız. Bunlar bir dönemden fazla orada duramazlar ancak ideoloji onlara fırsat veriyor.

İl sınırlarının belediye içerisine alalım, böylece imar bütünlüğü sağlamış oluruz. Muhalefet federal bir yapıya geçceksiniz diyor. Bizim derdimiz bu ülkeyi güzelleştirmektir. 29 il büyükşehir olduğunda oluşacak tek meclis il genel meclisinin işlerini üstlenecek.

Göngören, Bağcılar ve Esenler’de seçim çalışmalarını çizmelerle yapardık. Büyükşehirlere yüzde 5 olan vergi payını yüzde 6’ya çıkarıyoruz ki biraz daha büyüsünler. Bugün tarihi günerimizden birini yaşadık."

Törende Başbakan’ın yanısıra Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da hazır bulundu.

İSTANBUL BOĞAZI HALİÇ‘E HAYAT VERECEK

Kirlilik nedeniyle canlı hayatı biten Haliç’te 1995’te hazırlanan ‘Haliç Çevre Koruma Projesi’ ile temizleme çalışmaları başladı. Çevresindeki sanayi tesislerinin faaliyetine son verilmesini, atıksuların arıtma tesislerinden geçirilmesini, biriken çamurun tarananarak toplanmasını içeren, proje kapsamında son olarak İstanbul Boğazı’ndan Kağıthane Deresine su taşınması için 2200 milimetre çapında 4100 metre uzunluğunda tünel yapıldı. Deniz suyunun Haliç’e gelmesi ile akıntı sağlanacak, oksijen miktarı artacak ve Haliç suyu deniz suyu ile yenilenecek.

Haliç’in yeniden Sadabat dönemindeki gibi kültür havzası olmasını sağlayacak olan proje ile birlikte o dönemdeki kayık sefaları yeniden Haliç’e ve Kağıthane deresine gelecek. Bunun yanında Haliç yelken yarışları ve tüm su sporlarının yeni merkezi haline gelirken balıkçılarında yeniden olta atarak balık avladığı yer olacak. Haliç’te şimdiden balık çeşitliliği artarak çalışmalar sayesinde 48’e kadar çıktı.