En Büyük Örümcek Fosili Bulundu

Dünya Hali
“Golden orb weaver” cinsi dişi örümcek bundan 165 milyon yıl önce yaşamış. Günümüzde de hala yaşayan bu örümcek türü ördüğü devasa, altın renkte ağlarla tanınıyor. Fosilin vücudunun çok bü...
EMOJİLE

“Golden orb weaver” cinsi dişi örümcek bundan 165 milyon yıl önce yaşamış. Günümüzde de hala yaşayan bu örümcek türü ördüğü devasa, altın renkte ağlarla tanınıyor. Fosilin vücudunun çok büyük olmadığı ancak bacaklarıyla beraber 15 cm uzunluğa ulaştığı belirtiliyor.

Hala dünyanın farklı tropik ve yarı tropik kısımlarında yaşayan Nephila türü örümceklerin atası olan örümceğe Nephila jurassica adını veren araştırmacılar elde ettikleri bulguları Biology Letters dergisine anlattılar.

Volkanik kül içinde tüm detaylarıyla mükemmel korunmuş halde bulunan fosil araştırmacıları oldukça heyecanlandırdı. Bundan önce Nephila türüne ait bulunan en eski fosil 35 milyon yaşındaydı. Şimdi araştırmacıların en merak ettikleri konu şu: Günümüzde ördükleri dev ağlarla tanınan ve dişisinin erkeğine göre çok daha iri olduğu bu örümcek türünün atası için de aynı şeyler geçerli mi?

Bir türün dişisi ve erkeği arasındaki anatomik farklara “sexual dimorphism”deniyor. Araştırmacılar şimdi bu durumun milyonlarca yıl önce de geçerli olup olmadığını öğrenmek için fosili buldukları yerde bir tane de erkek Nephila jurassica fosili bulmayı umuyorlar.

Ntmsnbc