Elektronik Atıktan Sanata

Dünya Hali
Siz hiç kabloların ağaç dallarına, ekran kartlarının gökdelenlere ve köprülere dönüştüğünü gördünüz mü?Ya da pillerin fabrika bacalarına, hatta çiçeğe dönüştüğünü.  Atıktan sanata dönüşen tablola...
EMOJİLE

Siz hiç kabloların ağaç dallarına, ekran kartlarının gökdelenlere ve köprülere dönüştüğünü gördünüz mü?Ya da pillerin fabrika bacalarına, hatta çiçeğe dönüştüğünü.  Atıktan sanata dönüşen tabloların mimarı Sare Kural Ertaş, çalışmalarını maddi beklenti ile yapmıyor. El emeği göz nuru tablolarını engelliler yararına yapılan sergiyle satışa sunuyor.

Teknolojinin hızına ayak uydurmaya çalışan insanoğlu, elektronik aletlerin çevreye verdiği zararı düşünmeden ihtiyacı kadar değil, istediği kadar alıyor. Yenisi eskimeden alınan cep telefonları, MP3 çalarlar, laptoplar evin bir köşesinde kaderine terk ediliyor ya da çöpü boyluyor. Bunların çevreye verdiği zararın hesabını tutmak çoğu kişinin aklına gelmese de Fatih Üniversitesi öğrencilerinin başlatmış olduğu "Atıktan Sanata" projesine destek veren Sare Kural Ertaş, "Çevremize karşı duyarlılığı artırmak adına başlatılmış olan atıktan sanata projesinin içinde yer almak onur verici. Çalışmalarımda e-atıkları tablolara dönüştürüyor ve bunları insanlarla paylaşıyorum. Paylaşmanın hazzını yaşıyorum." diyor. İzmit merkezde İzmit Ekol Resim Atölyesi’nin hem kurucusu hem de yöneticisi olan Sare Hanım’ın çalışmaları arasında İstanbul ve Boğaz manzaraları, Kız Kulesi, Londra Köprüsü, New York’tan gökdelenler, başak tarlaları, çiçek tarlaları, ağaçlar, gemiler, soyut düzenlemeler, fabrikalar gibi birçok şeyi görebilirsiniz. Ertaş, atıkları tablolara dönüştürürken öncelikle atık malzemeleri; pilleri, kabloları, klavye tuşlarını, ahşap üzerine çizdiği desenlerin üzerine yapıştırıyor. Bunun için beyaz tutkal kullanırken ayrıca başka yapıştırıcılar ya da zımba da iş görüyor. Sadece atık malzemeler renk katmıyor onun tablolarına, kum taşı, kâğıt hamuru, kâğıt tutkal, macun hatta resim eski fırçalarını dahi bu cümbüşe dahil ediyor. Yapıştırma işlemi bittikten sonra kurutup boyama işlemine geçiyor. Bunun için de yağlıboya, akrilik mürekkep ve bir yüzeyi renklendirebilecek her boya maddesinden yardım alıyor. Şimdiye kadar 70’e yakın çalışma yapan Ertaş, insanları çevreye karşı daha duyarlı ve hassas olmaya davet ediyor.
 

Zaman