Hande İlbeyi Canca/Musa Samur – Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı halk eğitim ve mesleki eğitim merkezlerinde Türk Ata sporlarından biri olan "matrak" kursları açılacak.
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, halk eğitim merkezleri ile mesleki eğitim merkezlerinde uygulanacak yeni programlar hazırladı.
Özellikle spor alanında açılan yeni programlar arasında "matrak" branşı dikkati çekiyor.
Matrak dışında, judo, karate, futbol, hentbol, kick boks, tekvando, basketbol, atletizm, masa tenisi, voleybol, wushu, güreş, satranç, bocce, okçuluk gibi branşlarda bu merkezlerde eğitimler veriliyor.
"Güzel ahlak öğretileri kazandırılacak"
Matrak 1500’lü yıllarda Osmanlı Devleti’nde yaşamış ünlü Türk alimi matrakçı Nasuh tarafından son şekline kavuşturulmuş, 17. yüzyıl başlarında değişen teknolojik gelişim ile askeri yapıdaki reformlar ile ortadan kaldırıldı.
Türk spor kültürel değeri olan matrak oyununun 2008 yılında tekrar hayata geçirilmesi ve bu sporun değişik yanları olan tomak oyunu ve cenk oyunu (güreş, muşt zen, leked kup) eğitim ve yarışma metotlarının ortaya çıkarılması ile mücadele ve savunma sporlarına kültürel bir bakış kazandırıldı.
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce hazırlanan Matrak Modüler Programında, "Matrak içinde yaşattığı güzel ahlak öğretileri ile ülkemiz çocuklarına ve gençliğine fiziksel kazanımların yanı sıra, tarih bilinci ve ruhsal kazanımlarda sağlayacak bir spor dalıdır" ifadesine yer verildi.
Matrak kursuna, okuma yazma bilen veya ilkokul mezunu olan; mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olan ve o yıla ait vizeli sporcu lisansına sahip olan kişiler başvurabilecek.
Spor alanı altında sertifika programına katılmış olan kursiyerler, sertifikalarının kazandırdığı yeterlikler doğrultusunda, spor kulüpleri ile Gençlik Hizmetleri Spor İl ya da İlçe Müdürlüklerinde, Milli Takımda uluslararası yarışmalar için çalışabilecekler.
"Ankara, İstanbul, Manisa, Antalya ve Hakkari’de yapılıyor"
Bakanlığın Matrak ile ilgili programını hazırlayan kendisi de matrak sporunun günümüzdeki kurucusu Efkan Çalış, matrağın Osmanlı Devleti’nde yeniçeriler tarafından yapılan bir spor olduğu bilgisini vererek, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşayan matrakçı Nasuh adında bir alimin bu sporla ilgilendiğini anlattı.
Çalış, "Matrak, Osmanlı’da yeniçerilerin kaldırılmasıyla yok olmuş. Bu sporu 2008 yılında ben tekrar hayata geçirdim. Geleneksel Spor Dalları Federasyonunda 2010 yılında resmiyete kavuşturduk. 2011 yılında Türkiye genelinde antrenörlük ve hakemlik kursları yaptık. Aralık ayında da ilk Türkiye şampiyonasını gerçekleştirdik" dedi.
Şu anda tescilli olarak Ankara, İstanbul, Manisa, Antalya ve Hakkari illerinde bu sporun yapıldığını belirten Çalış, matrağın takım sporu olmadığını, bireysel spor olduğunu belirtti.
Çalış, bu sene de antrenörlük ve hakemlik kursları açacaklarını ifade ederek, "İşte bu kurslara altyapı oluşturabilmek için de Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile birlikte Matrak Modül Programı hazırladık. 1. san derecesinden 9. san derecesine yani ustalık seviyesine kadar olan eğitimi verebilmek için ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında da bu eğitimi verebilmek için böyle bir program hazırlığına girdik" diye konuştu.
Bu kursların sadece halk eğitimi merkezlerinde değil, talep eden okullarda da verilebileceğinin altını çizen Çalış, eğitimlerin Türkiye genelindeki 34 matrak antrenörünce verileceğini belirtti.
"Muhteşem Yüzyıl" için eğitim veriyor
Matrak sertifikası alacak bir kişinin spor kulüplerinin hepsinde istihdam edilebileceğini belirten Çalış, "Halk eğitim merkezleri sayesinde başka bir spor kulübü üzerinden de hareket edilerek istihdam olunabiliyor, kazanç kapısı açılabiliyor" dedi.
Bu sporun masraflı olmadığını dile getiren Çalış, matrağın, "aba, köynek, aba altı denilen geniş bir pantolon" giyilerek yapıldığını anlattı.
Kadınların da rahatlıkla matrağı oynayabileceğini, hemcinslerin karşılıklı bu sporu yaptığını ifade eden Çalış, Gazi Üniversitesinde tarih, Türk halk bilimi bölümünden ve beden eğitimi spor yüksekokulundan akademisyenlerle birlikte çalıştıklarını vurguladı.
Matrağın, halk tarafından "Muhteşem Yüzyıl" dizisiyle tanındığını ifade eden Çalış, bu dizideki matrak oyunları için kendisinin eğitim verdiğini kaydetti.
Çalış, matrağa ilişkin yaptıkları çalışmaların bu dizide kullanıldığını ifade etti.
AA