Dünyada 1 Mayıs Nasıl Kutlandı

Dünya Hali
Sokağa çıkan emekçiler ve ezilenler, hep bir ağızdan taleplerini dile getirdi. 1 Mayıs İşçi Bayramı dünyanın dört bir tarafında milyonlarca kişi tarafından kutlandı. Sokağa çıkan emekçiler ve ezilenle...
EMOJİLE

Sokağa çıkan emekçiler ve ezilenler, hep bir ağızdan taleplerini dile getirdi.

1 Mayıs İşçi Bayramı dünyanın dört bir tarafında milyonlarca kişi tarafından kutlandı. Sokağa çıkan emekçiler ve ezilenler, hep bir ağızdan taleplerini dile getirdi.

KÜBA: DEVRİMİ DEVAM ETTİRECEĞİZ

Küba’nın başkenti Havana’da toplanan yüz binlerce kişi, yaptıkları 1 Mayıs yürüyüşünde Küba Komünist Partisi’nin aldığı ekonomik kararların arkasında olduklarını dile getirdiler. Attıkları sloganlarda ve taşıdığı pankartlarda Komünist Parti’nin aldığı kararların detayları yayınlanmasa da desteklediklerini belirten Kübalı emekçiler, devrimi devam ettireceklerini kaydettiler.

Başkent Havana’nın yanı sıra bir çok şehirde toplanan Küba emekçileri de, hükümetin ekonomik programının arkasında olduklarını bildirdiler.

MISIR 1 MAYIS’I TAHRİR’DE KUTLANDI

Mısır’da 1 Mayıs kutlamaları için devrimin gerçekleştiği Tahrir Meydanı’nda buluşan bilerce kişi, sosyal adalet çağrısı yaptı. 30 yıllık Mübarek diktatörlüğü sonrası ilk özgür 1 Mayıslarını kutlayan Mısırlılar, devrimi devam ettirmek için mücadele sözü verdi.

ÜRDÜN’DE İŞSİZ GENÇLER BAKANLIK ÖNÜNDE EYLEMDE

İsyan dalgasından dolayı dünyada çok konuşulan Arap dünyasından Ürdün’ün başkenti Amman’da çok sayıda işsiz genç Çalışma Bakanlığı önünde oturma eylemi yaptı. İşsizler, çalışma hakkı ve insanca yaşam istedi.

Kendilerine Ürdün İşsiz Gençler Koalisyonu ismi veren grup, sendika hakkı ve insan hakkı için mücadele sözü verdi.

ALMANYA ABLUKA ALTINDA

Almanya’da 1 Mayıs dolayısıyla sokağa çıkan binlerce kişi, polisle çatıştı, en az 10 kişi yaralandı. Biber gazına karşı boyalı tabancalar ve taşlarla karşılık veren eylemciler, çöp kutularını ateşe verdi.

Yoğun güvenlik eylemlerinin alındığı Almanya’da gece saatlerinde büyük şehirlerin merkezlerine binlerce polis yerleştirildi. Geçen sene çıkan çatışmaların üstüne polis yığınağı yaptığını belirten Almanya yönetimi, durumu kontrol altında tutmak istediğini iddia etti.

KRİZİN YÜKÜNE TEPKİ

21,3 işsizlik oranı ile Avrupa Birliği’nde rekor kıran İspanya’da, başta Valencia kenti olmak üzere ülkenin dört bir tarafından bir araya gelen binlerce kişi, 1 Mayıs’ı kutladı. Hükümetin istihdam yaratma konusunda yetersizliğini eleştiren İspanyollar, krizden dolayı ülke borçlarının üstlerine yıkılmasına tepki gösterdiler.

RUSYA’DA MİLYONLAR 1 MAYIS’TA

Rusya’da ise 1 Mayıs İşçi Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı. Başta başkent Moskova olmak üzere ülke genelinde yüz binlerce kişi sokakları doldurdu. İşçi sendikalarının 2 farklı miting düzenlediği ve coşkulu kutlamalara sahne olan Moskova’da, Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra en kalabalık eylemlerden biri olduğu belirtildi.

Komünist Parti ve Liberal Demokrat Partisi’nin yürüyüşünde Rusya Komünist Partisi, kızıl bayraklarla meydanları doldurdu. Kremlin politikalarını protesto eden muhalefet partileri, 1 Mayıs mitinginde yönetim karşıtı tepkilerini dile getirdi.

Ülke genelinde yapılan gösterilere yaklaşık 2 milyon kişinin katıldığını belirten sendikalar, 1 Mayıs’ta sokaklarda ayrıca çok fazla polis olmasına tepki gösterdi.

YUNANİSTAN, KRİZİN BEDELİMİ ÖDEMEYECEK

1 Mayıs İşçi Bayramı’nda bir günlük genel greve giden Yunanistan’da aşırı borç yüzünden hükümetin kemer sıkma politikaları protesto edildi. Tren ve feribot seferleri iptal edilen Yunanistan’da yapılan grevde dolayı birçok şehirde ulaşım kilitlendi.

1 Mayıs kutlamaları için sokağa dökülen işçiler, Atina’da sendikalar ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yürüyüş gerçekleştirdi.

Krizin bedelini ödemek istemeyen Yunan halkı, "Krizin bedelini ödememiz gerektiğini söylüyorlar. Hayır! İşçilerin tek bir Euro borcu bile yok çünkü krizi yaratan onlar değil" dedi.

GÜNEY KORE’DE YAŞAM İÇİN MAAŞ TALEBİ

Asya’nın bir çok ülkesinde olduğu gibi Güney Kore’de de 1 Mayıs dolayısıyla Başkent Seul ve ülkenin büyük şehirlerinde sokağa çıkan emekçiler, insan haklarının daha iyi olduğu bir ülke ve yaşamlarını devam ettirmekte zorlandıkları maaşlarının arttırılmasını talep etti.

En az 50 bin kişinin yürüdüğü Seul’de daha güvenli bir iş hayatı taleplerini haykıran emekçiler, muhafazakar yasalardan vazgeçilmesinin gerektiğini dile getirdi.

HONG KONG: İŞÇİ SÖMÜRÜSÜNE SON

Çok gösterişli finans merkezi olmasına rağmen çok düşük ücretlerle çalışılan kent olan Hong Kong’da sokağa çıkan binlerce emekçi, gerçekleştirdikleri yürüyüşle daha sağlam işçi yasaları yapılmasını talep ettiler.

Aşırı ve hızlı artan kiralara ve gıda fiyatındaki ani yükselişe karşı tepkilerini dile getiren Hong Konglular, "İşçi sömürüsüne son" sloganı attı. Bazı işçiler, ellerinde iş insanlarının kan emen vampir şeklinde tasfir edilmiş resimlerini taşıdı.

TAYVAN’DA YOKSULLUĞA SON ÇAĞRISI

Tayvan’ın başkenti Taipei’de 1 Mayıs için sokağa çıkan binlerce kişi, "Yoksulluğa son" dövizi taşıdı ve kamu borçlarının halkın üstüne yıkılmamasını talep etti.

Yaptıkları yürüyüşle ülkede gelir uçurumunun arttığını kaydeden emekçiler, hükümetten daha iyi iş imkanı ve daha iyi gelir talep ettiler.

FİLİPİNLER’DE İŞÇİLERİN YURT DIŞINA GÖNDERİLMESİNE TEPKİ

Asya’nın en fakir ülkelerinden Filipinler’in başkenti Manila’da toplanan binlerce kişi, maaşların arttırılmasını ve halkın çalışmak için yurt dışına gönderilmesine bir son verilmesini talep etti. Daha iyi bir sosyal güvence isteyen Filipin halkı, "Ülkemiz zengin ama halkımız yoksul" sloganı attı.

9 milyon Filipinlinin yurt dışında çalıştığını kaydeden muhalifler, son bir kaç yılda hükümetin buna son vermek için açıklamalar yapmasına rağmen hala çok sayıda Filipinlinin çalışmak için yurt dışına gönderildiğini kaydetti.

ETHA