Doğanın Suyuna Gitmek Lazım!

Dünya Hali
Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atabay Düzenli, dünyada son yıllarda önemli iklim değişikliklerinin yaşandığına dikkati çekerek, y...
EMOJİLE

Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atabay Düzenli, dünyada son yıllarda önemli iklim değişikliklerinin yaşandığına dikkati çekerek, yaşam alanlarının bu değişikliklere göre yeniden oluşturulması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Düzenli, yaptığı açıklamada, doğada son yıllarda çok hızlı bir değişime şahit olunduğunu belirterek, buna bağlı olarak buzulların erime hızının arttığını, tsunami, sel veya kuraklık nedeniyle toprak kayıplarının yaşandığını ifade etti.

İklim değişikliğinin ortaya çıkmasıyla mevsimlerde kaymaların meydana geldiğini kaydeden Düzenli, bu durumdan her ülkenin çeşitli doğa olaylarıyla etkilendiğini bildirdi. Doğa olaylarından en az oranda etkilenmek için acilen tedbir alınması gerektiğini anlatan Düzenli, şöyle konuştu:

"Depremden, selden veya tam tersi kuraklıktan en az oradan etkilenmek için bu doğa olaylarıyla yaşamayı öğrenmek gerekir. Doğal afetlerde neler yapılması gerektiği bilinmelidir. Ayrıca, dünya son yıllarda önemli iklim değişikliklerine sahne oluyor. Yaşam alanlarımızı bu değişikliklere göre yeniden planlamalıyız. Bu amaçla uzun süredir çalışmalar yapan ülkeler var. Artık insanoğlu yaşayacağı yeri tercih ederken yalnız iyi bir işe, eşe, aşa bakmıyor. Oranın havasına, suyuna, toprağına ve de doğal afetlerle ilişkisine bakıyor. Zaten bu değişiklikler karşısında da onlara bakmak zorunda."

"DOĞAL AFET HARİTALARI ÇIKARTILMALI"

Düzenli, değişen dünyada Türkiye’nin çok daha yaşanılabilir bir ülke olarak ön plana çıktığını belirterek, son doğal olayların da göz önünde bulundurularak en uygun yaşam alanlarının saptanması gerektiğini söyledi. Doğal afet haritalarının çıkartılması gerektiğine dikkati çeken
Düzenli, şöyle devam etti:
 

"Türkiye’de çok farklı özellikleri bulunan yaşam alanları var. Buraların doğal olaylar karşısındaki olası meydana gelebilecek değişiklikleri saptanmalı. Kentler buna göre planlanmalı. Son yaşanan sel olaylarından artık ders çıkarmamız gerekir. Unutmayalım ki doğa ile oyun oynanmaz. Geç kalırsak zararı telafi etmeye gücümüz yetmeyebilir."

"DOĞADAKİ CANLILAR DEĞİŞİME UYUYOR"

Düzenli, dünyadaki değişimin doğadaki canlıları da etkilediğini belirterek, hayvanların bu değişme göre yaşam koşullarını oluşturmaya başladıklarını bildirdi. Ağustos böceklerinin sayısının artmasının, arıların azalmasının, doğal canlıların yeni yerleşim alanlarını oluşturmaya başladıklarının en
önemli örneği olduğunun altını çizen Düzenli, "Doğadaki canlılar değişikliklere uymak için harekete geçmişken bizler yerimizde sayarsak doğa bunu affetmez" dedi.