Çubukçu, İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Çubukçu, büyük insanların, içinde yaşadıkları zaman dilimine sığmayan, geçmiş ve gelecek zamanları kapsayan insanlar olduğunu belirterek, "Mehmet Akif Ersoy da, 63 yıllık ömrüne sığdırdığı mücadele ve bütün bir milletin duygularına tercüman olan İstiklal Marşı’nı yazarak tarihe ve topluma mal olmuş büyük insanlardan biridir ve ‘İstiklal Marşı’ şairi olarak milletin kalbine yerleşmiştir" dedi.
Milli Şair’in cenaze merasimine tanıklık edenlerin anılarından örnekler aktaran Çubukçu, bu cenaze merasiminin Ersoy’un milletin kalbine yerleştiğinin en dokunaklı ama en güzel ifadesi olduğunu vurguladı. Ersoy’un vefatından hemen sonra üniversitelerde, okullarda Ersoy’u anlamak gibi güzel bir gelenek oluştuğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da 2011 yılını ‘Mehmet Akif Ersoy Yılı’ olarak ilan ettiğini hatırlatan Çubukçu, Mehmet Akif Ersoy’un Anadolu’nun bir coğrafya parçası olmaktan çıkıp bir ruh, bir ideal ve milli varlık olmasına tanıklık ettiğine, halkın direniş ruhunu ve istiklal iddiasını sezdiğini kaydetti.
"Yüreği vatan ve istiklal sevgisiyle dolu şair, milletin ruhundaki derin ıstırabın tercümanı olmuştur" diyen Bakan Çubukçu, İstiklal Marşı’nı anlamak ve anlatmak için onun hangi şartlarda yazıldığının bilinmesi ve bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Çubukçu, şunları kaydetti:
"Bir milletin direniş ruhunun istiklal iddiasının her satırına sindiği ve bu topraklar için gözünü kırpmadan şehit olan bütün vatan evlatları adına yazılmış olan İstiklal Marşımızın esin kaynağı Kurtuluş Savaşımızdır. İstiklal Marşımız yazıldığı andan itibaren bir şairin eseri olmaktan çıkıp, milletimizin kalbine yerleşmiştir."
Konuşmaların ardından Polatlı Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından ‘Mehmet Akif Olmak” adlı tiyatro oyunu sahnelendi.
İHA