‘Bizim çocukluğumuzda bayramlar daha güzeldi, günümüz çocukları bayramları eskisi gibi yaşamıyor’ yakınmaları dillerden düşmese de bayramı çocuklara yaşatacak olan yetişkinler. Erişkinler, bayramları gerektiği gibi kutladığında çocuklar da eskisi gibi çok sevinecek ve bayramı hissedecek.
Yeni giysiler, komşu ziyaretleri, kapı kapı dolaşılıp toplanan şekerler, büyüklerin verdiği para, mendil ve bunlardan duyulan sonsuz mutluluk. Hemen her erişkinin küçük bir çocukken yaşadığı bayram sevinçleridir bunlar. Her fırsatta dile getirilir, çocukluktaki bayramlara dair hoş hatıralar anlatılır. ‘Günümüz çocukları bayramları eskisi gibi yaşamıyor’ yakınmaları ise dillerden hiç düşmez. Peki, çocuklar, bayramı niçin hissetmiyor? Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmet Kırpınar, "Erişkinler, bayramları gerektiği gibi kutladıklarında çocuklar da eskisi gibi, hatta eskisinden çok sevineceklerdir." diyor.
Prof. Dr. Kırpınar, erişkinlerin, bugünkü çocuklarda görmediklerini düşündükleri mutlulukların bir kısmının kendi geçmişlerine ve bir daha asla geri gelmeyecek güzel günlere özlemleri olduğunu belirtiyor. Çocuklar için hayatın kendisinin bir bayram olduğunu aktaran Kırpınar, bugünkü çocukların önemli bir kısmının da yarın büyüdüklerinde kendi çocukluklarındaki güzel şeylerin, artık yaşanmadığını konuşacaklarını söylüyor.
Kırpınar, bugünün çocuklarının istekleri, alışkanlıkları veya taleplerinin de dünkü çocuklarla aynı olmadığını unutmamak gerektiğini belirtiyor. Şekerin, çikolatanın bugün artık hemen her çocuğun her an ulaşabileceği sıradan nesneler olduğunu ifade eden Kırpınar, "Çoğu çocuk yeni elbiseler alınması için bayramın gelmesini beklemiyor artık. Dün bir sürü şeye yeten harçlıklar bugünkü çocuklar için bir şey ifade etmiyor. Belki her bayram yeni bir bilgisayar, cep telefonu veya iPad alabilsek kim bilir şimdiki çocuklar da sevinebilir." şeklinde konuşuyor.
Kırpınar’a göre en önemli husus, çocuklar için eskisi gibi geçmediği söylenen bayramların aslında erişkinler için de hiç eskisi gibi olmaması. Çoğu insanın, artık bayramları bir tatil fırsatı olarak gördüğünü kaydeden Kırpınar, bayram ziyaretleri ve diğer ritüellerin erişkinlerin birçoğu tarafından terk edildiğini aktarıyor. İnsanların, bayramlarda tatil yörelerine gitmeyi veya evde dinlenmeyi tercih ettiklerini dile getiren Kırpınar, şunları söylüyor: "Bayramları ‘bayram’ gibi yaşamayan erişkinlerin, çocuklarının niye sevinmediğine şaşırmalarına şaşmak gerekiyor. Bayramlar, ortak değerlerin paylaşıldığı, birlik ve barış duygularının çoğaltıldığı ve kuşaktan kuşağa aktarıldığı günlerdir. İnsanların, başka insanlar ve ortak birtakım değerlerle çepeçevre sarılı olduklarını hissetmeleri, ruh sağlıkları için son derece gereklidir. Yalnızlık ve yabancılaşma düşüncelerinin azalması, sosyal destek ağlarının kuvvetlendiğini fark etmeleri hem çocukların hem de erişkinlerin ruh sağlıklarını koruyan mekanizmalardır. Erişkinler, bayramları gerektiği gibi kutladıklarında çocuklar da eskisi gibi, hatta eskisinden çok sevineceklerdir."
AA