Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ve Çin’de karşılıklı birer banka açma konusunda bir mutabakata varıldığını hatırlatarak, ”Bank of China’nın Türkiye ofisinin lisansı verilmiş, Türkiye sorumlusu görevine başlamış durumda. Yakın bir zamanda bu ofisin faaliyete geçeceğini memnuniyetle öğrenmiş bulunmaktayız. Çin’de de bir Türk bankasının en kısa zamanda faaliyete geçmesi için bizim de çabalarımız var” dedi.
Babacan, Türk Çin Sanayici İşadamları Derneği’nin (TÜÇSİAD) Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ile birlikte düzenlediği 1. Türk-Çin İş Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, hükümet olarak Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkilere özel önem atfettiklerini söyledi. Babacan, ”Arzumuz, kapsamlı işbirliğimizin uzun vadeli, güçlü ve çok boyutlu stratejik ortaklık perspektifiyle her alanda gelişmesi” diye konuştu.
Babacan, kültür alanında da iki ülke arasındaki iletişimin her geçen gün artığını, kültür, medya ve turizm gibi alanlardaki işbirliğinin yoğunlaştığını dile getirdi. Babacan, 2012 yılının Türkiye’de”Çin Yılı”, 2013 yılının Çin’de ”Türkiye Yılı” olarak ilan etme kararı alındığına değinerek, bunun iş dünyası için de fırsat oluşturduğunu söyledi.
Babacan, ”2012 ve 2013 yılını eğer iyi bir şekilde değerlendirirsek, bundan sonraki yıllarda ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin, ister kültür alanı, ister turizm alanında çok çok farklı bir döneme gidilmesini beraberinde getirecektir” dedi.
Son dönemde yoğunlaşan karşılıklı üst düzey ziyaretlerin, ilişkilerin doğru yolda ilerlediğinin göstergesi olarak yorumlanabileceğini belirten Babacan, bu ivmenin 2011 yılında da devamını önemsediklerini ifade etti.
"ÇERÇEVE ANLAŞMA MÜZAKERELERİ TAMAMLANMAK ÜZERE"
Ali Babacan, finans ilişkileri açısından Türkiye ile Çin’in kendi parasıyla ticaret yapabilmesini önemsediklerini ve bu konuda, Çin Merkez Bankası ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası arasında görüşmeler olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
”Her iki ülkede de karşılıklı birer banka açma konusunda bir mutabakata varmıştık. Bank of China’nın Türkiye ofisinin lisansı verilmiş, Türkiye sorumlusu görevine başlamış durumda. Yakın bir zamanda bu ofisin faaliyete geçeceğini memnuniyetle öğrenmiş bulunmaktayız. Çin’de de bir Türk bankasının en kısa zamanda faaliyete geçmesi için bizim de çabalarımız var. Karşılıklı alınan bu kararın en kısa zamanda uygulanmasını biz de arzu ediyoruz.”
Çin ile Türkiye arasındaki finansman ilişkilerinin önemli bölümünün kalkınma projeleri olduğuna işaret eden Babacan, Çin Kalkınma Bankası ile Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi arasında verimli bir işbirliği bulunduğunu, hızlı tren projesinin finansmanı konusunda güzel bir işbirliği gerçekleştiğini anlattı.
Babacan, Hazine ile Çin Kalkınma Bankası arasında çerçeve anlaşma müzakerelerin tamamlanmak üzere olduğunu bildirerek, ”Böylece hangi alanda olursa olsun bir finansal çerçevesiyle bu yatırımların Türkiye’de yapılmasını kolaylaştıracak bir format oluşturmuş olacağız” dedi.
"TÜRKİYE’DE BANKA ALABİLİRİZ"
Bank of China temsilcisi Zhang uygun koşulların oluşması halinde Türkiye’de banka alabileceklerini söyledi.
Haber Türk