Çin Komünist Partisi’nin 90’ıncı kuruluş yıldönümü olan ve 1 Temmuz’da resmen hizmete giren Pekin-Şanghay hızlı treninde yaşanan aksilikler ülkenin gündeminde geniş yer buldu. Son üç gün içinde iki kez yolda kalan hızlı tren, halkta hayal kırıklığı oluşturdu.
Çin medyasının manşetlere taşıdığı haberlerde, elektrik güç kaynağının yetersizliğinden kaynaklanan sorunlardan ötürü son üç gün içerisinde iki kez yolda kalan dünyanın demir rayları üzerindeki en hızlı treni ile ilgili endişeler giderek arttığı bildirildi.
Binlerce yolcunun trenin elektrik bağlantısının kesilmesinden ötürü tren hattı üzerinde mahsur kaldığı, klimalarında elektrik kesilmesi sonucu çalışmaması sebebiyle birçok yolcunun sıcaktan ötürü fenalaştığı belirtildi. Hızlı tren hattının hizmete girmesiyle birlikte Pekin-Şanghay arası yolculuğun süresi 5 saatten daha kısa süreye inmişti.
Açıldığı günden itibaren toplam 30 seferde gecikme yaşayan hızlı tren, Çin blog sitelerinde en çok tartışılan konuların başında geliyor. Özellikle Çin Twitter’ı olarak lanse edilen Weibo’da yüz binlerce kişi konu ile ilgili olumsuz görüş bildiriyor.
Uzmanlar hızlı trende yaşanan bu sıkıntıları üç sebebe bağlanabileceğini ifade ederken, bu sorunları sırasıyla; tren hattı üzerinde kullanılan materyallerin kalite problemi, materyallerin montajı sırasında oluşabilecek kabiliyetsizlikler ve son olarak insan kaynaklı oluşabilecek problemler olarak belirlendi.
Çin’de son aylarda özellikle ülkenin güney kesiminde yaşanan şiddetli yağışlar ve yıldırımların tren hattına ve bu yaşanan olumsuzluklara etkisinin çok küçük olacağını kaydeden uzmanlar, meydana gelen arızalarla ilgili geniş çaplı bir araştırma başlatıldığını aktardı.
18 Nisan 2008’de yapımına başlanan ve "Jinghu"adı verilen projenin toplam maliyetinin 220 milyar yuanın (yaklaşık 33 milyar dolar) üzerinde olduğu kaydedildi. Çin tarihinin en pahalı projelerinden biri olan demiryolu için 224 köprü ve 16 tünel de inşa edildi.
Öte yandan, yine Çin Komünist Partisi’nin 90. kuruluş yıl dönümü olan 30 Haziran’da yeni açılan dünyanın en uzun boğaz köprüsünde güvenlikle ilgili endişelerde ülke medyasında geniş yer bulmuştu.
Köprü üzerindeki güvenlik bariyerlerinin tümünü kurmak için yeterli zaman olmadığı, açılışa kadar tüm cıvataların elden geçmediği itirafları halkta büyük bir hayal kırıklığına yol açmıştı. Aynı gün hizmete giren iki büyük projede yaşanan olumsuzluklar Çin blog sitelerinde en çok tartışılan konuların başında geliyor.
Sabah