Çernobil Olmasına “1” Kaldı

Dünya Hali
Fukuşima’da ortaya çıkan radyasyon seviyesi 6’ya çıktı. Çernobil faciasında patlama 7. seviyede gerçekleşmişti.   Japonya’daki Fukuşima nükleer elektrik santralinde meydana gele...
EMOJİLE

Fukuşima’da ortaya çıkan radyasyon seviyesi 6’ya çıktı. Çernobil faciasında patlama 7. seviyede gerçekleşmişti.

 

Japonya’daki Fukuşima nükleer elektrik santralinde meydana gelen patlamadan sonra ortaya çıkan radyasyon seviyesinin 6’ya çıktığı bildirildi.

 

Fransa’daki Nükleer Güvenlik İdaresi (ASN) Başkanı Andre-Claud Lacoste, Fukuşima 1 nükleer santralindeki iki numaralı reaktörün durumunun değerlendirilmesinden sonra, kazanın 1 ile 7 arasındaki Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği’ne göre 6 olduğunu belirtti.

 

Lacoste, Japonya’daki kazanın, 5 seviyesindeki "Three Mile Island" yoğunluğu düzeyine ulaştığını, 7 seviyesindeki Çernobil’e varmadığını söylemişti.

 

Ölçeğe göre Ukrayna’nın Çernobil nükleer santralinde meydana gelen patlamanın büyüklüğü 7 olarak kabul ediliyor.

 

FUKUŞİMA SANTRALİNDE 10 REAKTÖR BULUNUYOR

 

Japonya’daki deprem ve tsunamiden sonra nükleer tehdide dönüşen Fukuşima tesisinde ilk patlayan 1 numaralı reaktörün bu yıl başında kapatılması planlanıyordu.

 

Toplam 10 reaktörün bulunduğu tesiste, 1971 yılından beri faaliyet gösteren ve depremden sonra ilk patlamanın meydana geldiği 1 numaralı reaktörün 2011 yılının başında kapatılması öngörülmüştü.

 

Japon yetkililer, Şubat ayında, nükleer tesisteki en eski reaktörün 10 yıl daha faaliyette kalmasına karar verdi.

 

Fukuşima, Japonya’nın kuzeydoğu kıyısında bulunan iki santraldeki 10 reaktörle dünyadaki en büyük nükleer tesislerinden biri. Fukuşima 1 (Fukuşima Daiçi) santralinde 1970-1979’da kurulan 6 reaktör yer alıyor. Deprem sırasında faaliyette olan 3 reaktör otomatik olarak dursa da 2 reaktörün soğutma sisteminde arıza meydana geldi.

 

Fukuşima 1’in yaklaşık 12 km güneyinde bulunan Fukuşima 2’de ise (Fukuşima Daini) 1982-1987’de faaliyete geçen 4 reaktör bulunuyor. Deprem sırasında reaktörlerin tümü faaliyetteydi. Otomatik olarak duran bu reaktörlerin de soğutma sisteminde arıza çıktı.

 

Nükleer reaktörün el feneri gibi kapatılamadığını vurgulayan uzmanlar, reaktörlerin soğuma sürecinin uzun sürmesi nedeniyle Fukuşima’daki reaktörlerin tehdit yarattığını belirtti.

 

Japonya, toplam 55 reaktörle ABD’den sonra en fazla reaktöre sahip üçüncü ülke. ABD’de 104, Fransa’da 58 nükleer reaktör bulunuyor.

 

UAEK: ”VERİLER, FUKİŞİMA’DAKİ RADYASYON SEVİYESİNİN HIZLA DÜŞTÜĞÜNÜ GÖSTERDİ”

 

 

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Japonya’nın verilerinin, Fukuşima nükleer santralindeki radyoaktivite seviyesinin keskin bir şekilde düştüğünü gösterdiğini bildirdi.

 

UAEK, bugün TSİ 02.00 itibarıyla Fukuşima’nın ana kapısında ölçülen radyasyon miktarının saat başına 11,9 mSv olduğunu belirtti.

 

Açıklamada, bundan 6 saat sonra yapılan ölçümde miktarın birden bire düşerek 0,6 mSv’ye gerilediğinin görüldüğü kaydedildi.

 

ALMANYA’DA 7 NÜKLEER SANTRAL GEÇİCİ BİR SÜRE KAPATILACAK

 

Almanya’da, 1980 yılından önce kurulan 7 nükleer santral güvenlik incelemeleri için geçici bir süre kapatılacak.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün başkent Berlin’de Çevre Bakanı Norbert Röttgen, Ekonomi Bakanı Rainer Brüderle ve 17 nükleer santralin bulunduğu eyaletlerin başbakanlarıyla bir toplantı yaptı.

 

Toplantıdan sonra katılımcılarla birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Merkel, nükleer santrallerin kapatılma süresinin uzatılması kararının durdurulmasının öngörüldüğünü, 3 ay boyunca 7 eski nükleer santralin kapatılacağını söyledi.

 

Merkel, haftaya salı günü aynı katılımcılarla yeniden bir araya geleceklerini ve sözkonusu 3 aylık süre içinde neler yapılacağını görüşeceklerini kaydetti.

 

 

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ: "JAPONYA, HALKINI KORUMAK İÇİN DOĞRU ÖNLEMLERİ ALIYOR"

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Japonya’nın, Fukuşima’daki nükleer santralden sızan radyasyondan halkı korumak için doğru önlemler aldığını bildirdi.

 

DSÖ Sözcüsü Gregory Hartl, Japonya’nın, radyasyon sızıntısı nedeniyle kendilerinden bölgeye uzmanlar göndermesini talep etmediğini, ancak uzmanların beklemede olduklarını söyledi.

 

RUSYA’NIN UZAK DOĞUSUNDA RADYASYON SEVİYESİNDE ARTIŞ

 

Rusya’nın Uzakdoğu kesiminde, Japonya’da bulunan reaktörlerdeki radyasyon sızıntısına bağlı olarak radyasyon seviyesinde biraz artış olduğu bildirildi.

 

Yerel yetkililer, Japonya’nın Fukuşima nükleer tesisinin 800 kilometre kadar kuzeybatısında bulunan Vladivostok’ta, radyasyon seviyesinin, altı saat öncesine kadar saatte bir mikroröntgen arttığını belirtti.

 

Yetkililer, bu artışın normal seviyeler içinde olduğunu da söyledi.

 

TÜRKİYE’DEN VATANDAŞLARINA UYARI

 

Tokyo Büyükelçiliği, Japonya’da yaşayan Türk vatandaşlarına yönelik ”acil ve önemli” duyuru yayımladı.

 

Deprem ve tsunamiden zarar gören ülkenin kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 Nükleer Santralinin 1, 2 ve 3 Nolu reaktörlerinde soğutma ile ilgili sorunun devam ettiği belirtilen duyuruda, Japon makamlarının, soğutma çalışmalarının sürdüğünü, bununla birlikte bir miktar radyasyonun havaya sızmış olduğunu ve sızıntı miktarının artabileceğini söyledikleri ifade edildi.

 

Bu bilgiler ışığında, Büyükelçilik duyurusunda, Türk vatandaşlarına, ”Kanto bölgesi sınırları içerisinde kalmalarını gerektiren önemli bir sebep bulunmayanların bölge dışına çıkmaları, deprem ve nükleer santral ile ilgili gelişmeler hakkında Japon makamlarının yaptığı açıklamaları takip etmeleri ve Japon makamlarının tavsiye ve talimatlarına titizlikle uymaları, Büyükelçilik tarafından yapılacak duyuruları izlemeleri” uyarısında bulunuldu.

 

REAKTÖR SÖNDÜRÜLDÜ

 

Deprem ve tsunamiden zarar gören Japonya’nın kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 nükleer santralinin 4 numaralı reaktöründe çıkan yangın, söndürüldü.

 

Japon Jiji haber ajansı, yangının Japonya’da konuşlandırılmış ABD birliğinin askerleri tarafından söndürüldüğünü duyurdu.

 

Japon hükümet sözcüsü Yukio Edano, yaptığı açıklamada, reaktördeki yangının bir hidrojen patlamasından kaynakladığını belirtmişti.

 

RADYASYON YAYILDI

 

Japonya Başbakanı, Japonya’nın kuzeydoğusundaki depremde zarar gören Fukuşima 1 nükleer santralindeki reaktörlerden radyasyon yayıldığını açıkladı..

 

Fukuşima’da yayılan radyasyonun insan sağlığını etkileyecek derecede olduğu açıklayan Japonya Başbakanı Naoto Kan, televizyondan halka hitaben yaptığı konuşmada, 4 numaralı reaktörde yangın çıktığını ve radyasyon oranının tehlikeli bir şekilde arttığını duyurdu.

 

Naoto Kan, "Santrale 20-30 kilometre yakın mesafede bulanan vatandaşlarımızdan bulundukları ev veya işyerinden dışarıya çıkmamalarını rica ediyorum" diye konuştu.

 

Hükümet sözcüsü Yukio Edano ise santralden atmosfere yayılan hidrojenin radyoaktif madde taşıdığını ve insan sağlığı için tehlike teşkil ettiğini belirtti. Edano, "Nükleer yakıtın kendisi yanmıyor, yangını kontrol altına almak için elimizden geleni yapacağız" dedi.

 

Edano, artan radyasyon oranının insan sağlığı için zararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Yetkililer, Cumartesi günü meydana gelen reaktör patlamasının ardından, santrale 20 kilometre mesafede oturan 200 binden fazla kişinin bölgeyi terk etmesini istemişti.

 

FRANSIZ BÜYÜKELÇİLİĞİ

 

Başkent Tokyo’daki Fransız Büyükelçiliği yetkilileri, radyoaktif bir bulutun başkente doğru yol aldığı yönündeki haberleri yalanladı.

 

Büyükelçilik tarafından yayımlanan yazılı açıklama, meteorolojinin verdiği son habere göre, rüzgarın döndüğü ve radyoaktif bulutun Tokyo’ya doğru yönelmedği belirtildi.

 

Deprem ve tsunamiden zarar gören ülkenin kuzeydoğusundaki Fukuşima 1 nükleer santralinin 2 numaralı reaktöründe bugün meydana gelen patlamanın ardından, atmosferde oluşan radyoaktif bir bulutun Tokyo’ya doğru yöneldiği bildirilmişti.

 

AA