Çerkezlerden Anayasal Güvence Talebi

Dünya Hali
Yeni anayasa önerilerini Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonuna ileten Çerkez Hakları İnisiyatifi, yeni anayasada etnik kimlikten uzak bir vatandaşlık tanımıyla birlikte anadilde eğitim istedi. Hazırlanac...
EMOJİLE

Yeni anayasa önerilerini Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonuna ileten Çerkez Hakları İnisiyatifi, yeni anayasada etnik kimlikten uzak bir vatandaşlık tanımıyla birlikte anadilde eğitim istedi.

Hazırlanacak ilk sivil anayasa için görüş toplama süreci önümüzdeki hafta sona erecek. Her fırsatta toplumun başka bir kesimine kulak veren Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu, bu kez Çerkezleri dinledi.

Çerkezlerin ilk talebi, içinde etnik vurgu olmayan bir vatandaşlık tanımı oldu.

Çerkez Hakları İnisiyatifi Sözcüsü Kenan Kaplan, bu konuda, "Bizim tanımımız, Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içinde yaşayan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır" dedi.

Örf ve adetlerine oldukça bağlı bilinen Çerkezler, dillerini de yaşatmak istiyor.

"Çerkezce Seçmeli Ders Olsun"

Çerkezce seçmeli ders talebinde bulunan Kenan Kaplan, "Biz anaokulundan itibaren Çerkezcenin öğretilmesini ve ortaöğretimde de seçmeli ders olarak yer almasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Yerel yönetimlerin, Avrupa Birliği’ndeki gibi güçlendirilmesi de Çerkezlerin beklentileri arasında yer alıyor.

"Güçlü Bir Türkiye’den Yanayız"

Ancak onlar, kendilerine ait özerk bir ülke kurma fikrinden uzak, Türkiye’ye gönülden bağlı, tabii kendi kimliklerini de koruyarak.

Çerkez Hakları İnisiyatifi Sözcüsü Kenan Kaplan, bu konuda şunları söyledi:

"Çerkezler güçlü bir Türkiye’den yanadır. 780 bin metrekaresinin her metrekaresinin sahibi olarak görür kendisini ve bu ülkenin bir çakıltaşının bile verilmesine müsade etmez. Biz Türkiye’nin toprak bütünlüğüne zarar verecek hiçbir düşünceyi kabul etmiyoruz."

Anayasada değiştirilemez hiçbir maddenin olmamasından yana olan Çerkezler, süreçten umutlu.

Kaplan, "Biz Çerkez halkı olarak bu süreçten umutluyuz. Çünkü Türkiye’nin başka şansı yok" ifadesini kullandı.

TRT türk