Bu Liste Hedef Tahtası Oldu

Dünya Hali
Halklarının çoğu fakirlik sınırının altında yaşarken, onlarca yıl ikidarda kalıp, sevetlerine servet katan liderler birer birer koltuklarından olurken, gözler şimdi de arap dünyasının diğer zenginleri...
EMOJİLE

Halklarının çoğu fakirlik sınırının altında yaşarken, onlarca yıl ikidarda kalıp, sevetlerine servet katan liderler birer birer koltuklarından olurken, gözler şimdi de arap dünyasının diğer zenginlerine çevrildi

Tunus’ta bir kişinin kendini yakmasının ardından halkın, işsizlik, yoksulluk ve yolsuzluk yüzünden sokaklara dökülmesiyle başlayan olaylar, sadece bu ülkeyle sınırlı kalmayıp ‘domino etkisi’ gibi çevre ülkelere de sıçradı. Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yıllarca süren baskıcı rejimlere karşı başlayan isyan hareketleri, Tunus’ta Bin Ali’nin 23 yıllık, Mısır’da da Hüsnü Mübarek’in 32 yıllık iktidarını bitirdi. Libya’daki isyan hareketi ise 42 yıllık Kaddafi rejimini salladı.

Halkın çoğunun fakirlik sınırının altında yaşadığı bu ülkelerde liderlerse yaşanan olaylar kadar servetleriyle de adlarından söz ettirdi. Onlarca yıl iktidarda kalıp, servetlerine servet katarak dünyanın en zenginleri listesinde yer aldılar.

Tunus’un devrik lideri Bin Ali’nin 5 milyar dolara yakın serveti bulunduğu iddia edildi. Eşi Leyla’nın geldiği Trabelsi ailesinin yüz milyonlarca Euro’luk serveti olduğuna inanılıyor. Hatta eski ‘first lady’nin, Suudi Arabistan’a  50 milyon Euro değerinde bir buçuk ton altınla kaçtığı ifade edildi.

Dünyanın en zengin insanlarından biri olduğu belirtilen devrik lider Mübarek’in ise İngiltere ve İsviçre bankalarında dolgun hesapları bulundu, Londra, New York, Los Angeles gibi şehirlerde gayrimenkulleri olduğu, toplam servetinin ise 60 milyar doları bulduğu öne sürüldü.

Koltuğu sallantıda olan Kaddafi ve ailesi ise petrol ve doğalgaz sektörleri, telekomünikasyon, kalkınma altyapısı, otelcilik, medya ve perakende dağıtım alanlarında önemli miktarda iş yapıyor. Kaddafi’nin Londra’daki banka hesaplarında 20 milyar Euro’nun üzerinde nakit parası olduğu, mal varlığı arasında da 11,6 milyon Euro değerinde mülk bulunduğu, hatta İtalya’nın Aquila kentinde bir otel kompleksine 16 milyon Euro yatırım yaptığına işaret edildi.

HABER: Kralın torunlarına servet gibi harçlık

HABER: Oğluna süper yat satın alacaktı

Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerini saran siyasi ve sosyal ayaklanma dalgası, bu ülkelerin otoriter rejimlerine olduğu kadar zengin isimlerini de hedef tahtası yaptı.

SERVETLERİ 245 MİLYAR DOLARI AŞIYOR

Dünyanın en zengin 50 Arap işadamının toplam malvarlığının değeri 245 milyar doları aşıyor. Dubai’de yayınlanan Arabian Business’ın her yıl hazırladığı ‘Zenginler Listesi’ne göre bu miktar geçen yıla kıyasla yüzde 18 artış gösterdi.

EN ZENGİN ARAP İŞADAMLARININ LİSTESİ için tıklayınız…

Suudi Arabistanlı Kraliyet Holding Başkanı ve aynı zamanda kraliyet ailesi üyesi Prens Elvelid Bin Talal El Suud, 20.4 milyar dolarlık servetiyle listede yedinci defa ilk sırayı aldı. Dergi, bu rakamın 55 yaşındaki Elvelid’in kendi özel ofisi tarafından teyit edildiğini kaydetti.

En zengin listesinde ikinci sırada serveti 9.7 milyar dolardan 12 milyar dolara yükselen Suudi Arabistanlı Muhammed Bin İsa El Cabir geldi.

Sıralamada geçen yıla kıyasla beş basamak yükselen Olayan ailesi 11.9 milyar dolar ile üçüncü, Muhammed El Amudi 10 milyar dolar ile dördüncü ve inşaat devi Bin Ladin ailesi 9.8 milyar dolar ile beşinci oldu. Listeye 32 kişi ile en çok Suudi Arabistan’dan isim dahil olurken en zengin ilk beş ailenin de Suudlu olması gözlerden kaçmadı.

Ortadoğu’nun en büyük ekonomisi Suudi Arabistan’ın yanısıra Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt’ten dörder, Mısır’dan üç, Lübnan’dan iki, Irak, Filistin, Katar, Suriye ve Kuveyt’ten birer kişi zenginler listesine girdi.

Bunun yanısıra ilk 10 kişinin servetinin 100 milyar dolara yaklaştığı ve bu miktarın geçen seneye oranla yüzde 16 arttığı ifade edildi.

HABERTURK.COM / DIŞ HABERLER SERVİSİ