Bu Kafede Türkçe Yasak

Dünya Hali
İzmit Belediyesi binası yanında 50 metrekarelik alanda açılan Speaking Cafe’de tamamen İngilizce konuşuluyor. Kafeteryada iyi derecede İngilizce bilen 3 personel görev yapıyor. Tamamen İngilizce...
EMOJİLE

İzmit Belediyesi binası yanında 50 metrekarelik alanda açılan Speaking Cafe’de tamamen İngilizce konuşuluyor. Kafeteryada iyi derecede İngilizce bilen 3 personel görev yapıyor.

Tamamen İngilizce konuşulan kafeteryada İngilizce konuşmayan müşterilere önce kafeteryada sadece İngilizce bilenlerin oturabileceği söyleniyor daha sonra ”Ya İngilizce konuş ya da gelme” deniliyor ve servis yapılmıyor.

İzmit Belediyesi’nce hizmet binası yanında açılan kafeteryada AA muhabirine konuşan İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, belediye olarak İzmit’i Türkiye’nin cazibe merkezi, dünyanın tanıdığı ”Yeni Bir İzmit” yapmak için çeşitli projeler hayata geçirdiklerini söyledi.

Uluslararası alanda yer bulmak için bazı alanlarda atak yaptıklarını, bu atakları yaptıkları projelerle hayata geçirdiklerini bildiren Doğan, globalleşen dünyada dil bilmenin zorunlu hale geldiğini ifade etti.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olduğunu, belli dönemlerde İngilizce’yi iyi kullandığını fakat kullanım az olduğu için öğrendiği dili unuttuğunu kaydeden Doğan, şöyle konuştu:

”Dili korumak çok kolay değil. Dil bir pratik işi. Kurslara çok kişi rağbet gösteriyor fakat kullanmadığı zaman öğrendiklerini kısmen unutuyor. Öğrenilen İngilizce’nin gelişmesi için bir ihtiyaç olduğunu düşündük. Bu anlamda böyle bir çalışmayı hayata geçirdik. Bu kafemizi Türkçe’nin hiç konuşulmadığı bir yer olarak ilan ediyoruz. Buradaki garsonlarımızın hepsi ve buraya gelen herkes İngilizce konuşmak zorunda. Buranın farklı bir eğitim kuruluşuna dönmesi arzusuyla söylüyoruz. Buranın birinci görevi, dilin geliştirilmesi ve pratik yapılması. Birçok kişi dili öğreniyor, teorisini, gramerini, ama kendini geliştirecek bir sosyal ortam bulamadığı için onlar sadece teoride kalıyor.”

Buraya gelen müşterilerin garsonlarla İngilizce sohbet edebileceğini bu sayede İngilizcesini geliştirebileceğine değinen Doğan, ”Burada televizyon İngilizce programlar yayımlanacak. Gazetelerimiz İngilizce, her masamızda sözlük ve konuşma kılavuzları var. Burada aslında hayatın içinden gerçek bir İngilizce öğretimi gerçekleştirilecek” diye konuştu.

Kafeteryada belirlenecek günlerde küçük İngilizce konferansların verileceğini ifade eden Doğan, ”O saatlerde gelen müşterilerimiz İngilizce sunulan konferansı da dinleyebilecek. Ayrıca burada hazırladığımız platform da isteyen kişiler düşündüklerini İngilizce sunabilecekler. Bu projemiz Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip. Zor bir iş, ama biz ilk adımı başarıyla tamamladık” şeklinde konuştu.

Açtıkları bu kafeterya ile dil eğitiminde yeni bir dönemin başlayacağını belirten Doğan, şu anda da dil eğitim yapan kuruluşlarla bağlantı kurduklarını ifade etti.

Açtıkları bu kafeteryanın bir pratik atölyesi olacağını vurgulayan Doğan, şunları kaydetti:

”Şu an İngilizce açılan bu kafeler belki faklı dillerde de kurulacak. Bir Japonca, Çince, Rusça, İtalyanca ve İspanyolca kafe açabiliriz. Bu kafeye gelen kişi elini attığı zaman her türlü desteği bulabilecek. Kurstan geldiği zaman çayını içerken İngilizce konuşacak, gazeteyi açtığında İngilizce okuyacak, İngilizce televizyon izleyecek. Canı sıkıldığında kuracağımız mini kafeteryaya gidip istediği kitabı alıp okuyabilecek. Umarım burası farklı bir eğitim kurumu olarak değerlendirilir. Bizim buradan hiçbir mali beklentimiz yok. Tam tersine mali olarak destekleyeceğiz. İnanıyorum ki burası çok ilgi görecek. Mali yönden de kendini çevirecek hale gelecek. Bizim beklentimiz budur.”

Kafede çalışan personelin donanımlı olduğunu dile getiren Doğan, personelin gelen müşteriye bir şeyler sunmanın ötesinde gelen kişilerle İngilizce sohbet edeceğini vurguladı.

”Ya İngilizce konuş ya da gelme” sloganının çok radikal bir söylem olduğunun ifade eden Doğan, amaçlarının insanları İngilizce konuşmak zorunda bırakarak dillerini geliştirmelerine yardımcı olacaklarını dile getirdi.

Zaman