Dünya’nın çeşitli ülkelerinde yaptığı uzaydan görülebilen heykelleriyle tanınan Avustralyalı ünlü heykeltıraş Andrew Rogers’in, ‘Hayatın Ritmi’ adlı projesinde yer alan Kapadokya’daki heykellerinin yapımı tamamlandı.
Yapımında 15 bin ton taş kullanılan ve 200 kişinin çalıştığı heykeller, 400 kilometre yükseklikten görülebilecek.
10 yıldır ‘Hayatın Ritmi’ adlı projesi ile dünyanın çeşitli ülkelerine, Google Earth’ün yanı sıra uzaydan görülebilen heykeller yapan Avustralyalı heykeltıraş Andrew Rogers, Türkiye’de Kapadokya bölgesine yaptığı yeni heykellerini tamamladı. Daha önce Kapadokya’da 3 heykel yapan Rogers, yeni heykellerinin tamlanmasını Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil ve heykellerin yapımında çalışan taş ustalarıyla birlikte kutladı. Dev sütunların yer aldığı heykelin bulunduğu Göreme beldesine bağlı Karadağ mevkiinde gerçekleştirilen kutlamada, Nevşehir Belediyesi Mehter Takımı da konser verdi.
‘Kainata Taşlarla Fısıldayan Adam’ olarak da bilinen Avustralyalı heykeltıraş Andrew Rogers, 10 yıl önce başladığı ve ‘Hayatın Ritmi’ adını verdiği projesi kapsamında dünyanın 12 ülkesinde uzaydan görülebilecek heykeller yaptığını söyledi. Farklı ülkelerde insan yaşamından izler taşıyan heykeller oluşturduğunu ve bugüne kadar İsrail Arava Çölü, Şili Atacama Çölü, Bolivya Altiplano, Sri Lanka Krunegala bölgesi, Avustralya’nın Geelong yöresi, İzlanda’nın Akureyri noktası ve Çin’deki Gobi Çölü’nde heykeller yaptığını kaydeden Rogers, Nevşehir’in Göreme beldesindeki Karadağ mevkiinde 2007 yılında yapımına başladığı 8 heykelin 15 bin ton taş kullanılarak tamamlandığını dile getirdi.
400 KİLOMETREDEN GÖRÜLÜYOR
Yaşamdan etkilendiği olayları anlattığı heykellerin yapımında tamamen bölge taşlarının kullanıldığını ve yapım çalışmasında Nevşehir ve Kayseri illerinden 230 taş ustasının çalıştığını belirten Andrew Rogers, heykellerin 400 kilometre yükseklikten rahatlıkla görülebileceğini vurguladı.
27 yıl önce ziyaret ettiği Kapadokya bölgesinin tarihi ve doğal güzelliklerinden etkilendiği için burayı tercih ettiğini ifade eden Rogers, "Eserlerimi yaptığım yerlerdeki tarihi ve doğal dokuya çok fazla önem veriyorum. Türkiye’de, Kapadokya bölgesinin en önemli merkezlerinden Göreme beldesini tercih ettim. 12 farklı ülkedeki heykellerin yapımında 5 bin kişi çalıştı. Yaptığım heykellerin ana teması zaman ve yerdir. Heykellerde kullandığım taşların özellikle bölge dokusuna uygun olmasına dikkat ediyorum.
Heykellerde ayrıca eski insanların yaşam tarzlarını anlatmak istiyorum. Ortaya çıkan bu muhteşem eserlerin yapımında çalışan taş işçilerine yürekten teşekkür ediyorum" dedi.
Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil ise, Avustralyalı heykeltıraş Andrew Rogers’in ‘Hayatın Ritmi’ projesi için seçtiği 12 ülkeden birinin Türkiye olmasından ve heykellerin Kapadokya’da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Rogers’e teşekkür eden Belediye Başkanı Cingil, önümüzdeki yıllarda bu heykellere yenilerinin eklenebileceğini kaydetti.