Bu Gezegen Samanyolu’nun Dışında

Dünya Hali
Şili’deki bir teleskopla keşfedilen bir gezegenin Samanyolu dışında olduğunun gözlemlenmesi, gök bilimcileri arasında büyük yankı uyandırdı. Science Express dergisinde yayınlanan haberde, Jüpite...
EMOJİLE

Şili’deki bir teleskopla keşfedilen bir gezegenin Samanyolu dışında olduğunun gözlemlenmesi, gök bilimcileri arasında büyük yankı uyandırdı.

Science Express dergisinde yayınlanan haberde, Jüpiter’den en az yüzde 25, Yerküre’den de 400 kat daha ağır olan, bilim adamlarının HIP 13044b adını verdiği gezen gazdan oluşuyor.

Yapılan tahminlere göre keşfedilen gezegen, dünya’dan yaklaşık 2 bin ışık yılı uzaklıktaki bir grup yıldızı barındıran Helmi akımında bulunduğu iddia edilen gezegenin etrafında döndüğü güneş, 6-8 milyar yıl önce barındırdığı hidrojeni tamamen tüketti ve normal büyüklüğünün yüzlerce katına erişerek kırmızı bir yıldıza dönüştü. Bu şekilde gezegenin sönmeye yüz tutmuş bir güneşin etrafında döndüğü belirlendi.

HIP 13044b’nin galaksinin kozmik olarak genişlediği ve birçok gezegenin bu şekilde yok olduğu teorisine katkıda bulunacağını ortaya konulurken, ortaya çıkan iddialara göre Güneş de ömrünü tükettiği zaman kırmızı deve dönüşerek ölebileceği ve Dünya’yı yutarak yok edeceği düşünülüyor.

on5yirmi5.com