Yaylada birçok endemik tür var ve 150 dolayında arıcı tarafından yaklaşık 3 bin kovanda üretilen baldan almak için şu ana kadar 600 kişinin müracaat ettiği öğrenildi.
Anzer Ballı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Şükrü Çatır, gazetecilere yaptığı açıklamada, mide, bağırsak, kalp ve damar başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiğini söylediği balın, 620 liradan satışa sunulmasına rağmen yoğun talep gördüğünü bildirdi.
Kooperatif çatısı altındaki arıcılardan toplanarak Hacettepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde polen analizi yapıldıktan sonra tescil edilip mühürlenen balların piyasaya sürüldüğünü hatırlatan Çatır,
"20 Mayıs ile 20 Ağustos tarihleri arasında havaların güneşli olması halinde yaylada endemik türde bol çiçek oluyor. Bu da bal miktarını artırıyor. Geçen yıl hava şartlarının elverişli olması ve yaylaya fazla küçükbaş hayvan çıkmaması sonucu bir ton civarında bal üretilmişti. Bu son 10 yılda alınan en yüksek verimdi." dedi.
Anzer balının özelliğinin yöredeki çiçek türlerinin çokluğundan kaynaklandığını ifade eden Çatır,
"Yaylada 100 dolayında endemik olmak üzere binin üzerinde çiçek türü bulunuyor. Bu miktarda bir çiçek kültürü başka hiçbir yerde yok. Balımız mide, bağırsak, kalp ve damar başta olmak üzere pek çok hastalığın tedavisi amacıyla kullanılıyor." diye konuştu.
Trt.net.tr