Bir Zamanlar Zengin Sofralarındaydı

Dünya Hali
Alanya Muz Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Güney, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve ani sıcaklık değişimi nedeniyle erken olgunlaşarak çatlayan muzun, erken hasat ed...
EMOJİLE

Alanya Muz Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Güney, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve ani sıcaklık değişimi nedeniyle erken olgunlaşarak çatlayan muzun, erken hasat edilerek pazara sunulması sonucu kilogram fiyatının 1 Liraya kadar düştüğünü bildirdi.

Güney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sonucu muz üretiminde kalite ve verimliliğin iki kat artmasına rağmen ani sıcaklık değişimi nedeniyle muzların erken olgunlaşarak çatlama eğilimi gösterdiğini söyledi. Üreticinin olgunlaşan muzu bozulma riski nedeniyle dalından erken keserek pazara sunması sonucu talepten fazla arz oluştuğunu ifade eden Güney, muzun kilogram fiyatının yüzde 40 ucuzladığını kaydetti.

Muzda erken olgunlaşma ve çatlamanın her yıl yaşandığını ancak, bu yıl arz-talep dengesini bozarak üreticiyi olumsuz etkilediğini belirten Güney, şunları söyledi:

”Muz hasadı bir ay önce başladı ve mart ayı sonuna kadar devam edecek. Hasat başlangıcında yeşil muz olarak tabir ettiğimiz üretici satış fiyatı 1,60 Lira iken, hava şartları nedeniyle oluşan üretim fazlalığı arz-talep dengesinin bozulmasına neden oldu. Şu anda normal şartların dışında aşırı muz kesimi var. Bu nedenle de fiyatlar 1 liraya kadar düştü.”

Alanya’da muz üretiminde verimliliğini geçen yıla oranla iki kat arttığını ve muzda oluşan çatlamanın 15-20 gün daha sürebileceğini dile getiren Güney, çatlamanın hava koşulları nedeniyle yaşandığını, herhangi bir kimyasal madde kullanımının söz konusu olmadığını vurguladı. Güney, sera ortamında üretilen muzların bahçede yetiştirilen muza oranla olumsuz hava şartlarından daha az etkilendiğini aktardı.

-KAMYON KUYRUKLARI OLUŞTU-
Alanya Toptancı Hali Müdürü Halit Parlayüksel ise çatlama nedeniyle üreticinin bahçesindeki muzun tamamına yakınını kesmesinden dolayı oluşan arz fazlalığının Toptancı Hal ve sarartma tesislerinde yoğunluk yaşanmasına neden olduğunu kaydetti. Alanya Toptancı Hali ve beldelerdeki depolarda 10 gündür devam eden yoğunluk nedeniyle sarartma, paketleme ve pazarlama sıkıntısı yaşandığını aktaran Parlayüksel, muzların uzun süre kamyonda veya tesis içinde bekletilmek zorunda kaldığını söyledi.

”Aşırı muz üretimi nedeniyle hal ve depolarda paketleme sıkıntısı yaşandı. Kasa üreten fabrikalar günlük üretim yaptıkları için yoğun talep karşısında yetersiz kaldı. Bu nedenle depo ve tesislerde paketleme yapılamadı. Hallerde ve depolarda muz yüklü kamyon kuyrukları oluştu. Muzlar bahçede hasat edilmiş şekilde veya tesislerde bekledi. Fiyat düştü ancak asıl sıkıntı kasa olmaması nedeniyle pazarlamanın yetersiz yapılması. Bu sıkıntılar aşılmaya başlandı. Bir kaç güne kadar yoğunluğun biteceği kanaatindeyim.”

AA