Bebeğiniz Yeni Dişler mi Çıkarıyor?

Dünya Hali
Bebeklerde ilk diş ortalama olarak yedinci ayda çıkmaya başlıyor. Bazı bebekler 3. ayda erken diş çıkarmaya başlarken bazılarının da ilk dişi 12. ay hatta sonrasına sarkabiliyor. Diş çıkarmada genelli...
EMOJİLE

Bebeklerde ilk diş ortalama olarak yedinci ayda çıkmaya başlıyor. Bazı bebekler 3. ayda erken diş çıkarmaya başlarken bazılarının da ilk dişi 12. ay hatta sonrasına sarkabiliyor.

Diş çıkarmada genellikle kalıtsal faktörler etkili rol oynuyor. Ancak bu zorlu dönemde ailelere büyük görevler düşüyor.

BELİRTİLERİ DİKKATE ALIN

Diş çıkarma belirtileri, dişlerin çıkmaya başlamasından 2-3 ay önce ortaya çıkıyor. Bu belirtiler çocuktan çocuğa değişiklik gösteriyor. Memorial Hastanesi Çocuk Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Hülya Caner bebeklerin diş çıkarma öncesi nasıl belirtiler gösterdiğini anlattı.

Ağrı: Diş çıkarma bazı bebeklerde şiddetli ağrıya neden oluyor. Bebekler bu dönemde eline geçen her şeyi ağızlarına sokarak diş etlerini rahatlatmaya çalışıyor.

Salya akması: Bebekler genellikle 3. aydan itibaren salya akıtıyor. Bu, diş çıkarma döneminde daha da artıyor. Çene ve ağız çevresinde cildin tahrişine bağlı kızarıklıklar olabiliyor.

Huzursuzluk: Çıkmakta olan dişler yüzeye yaklaştıkça diş etlerindeki ağrı da artıyor. Bu da haftalarca süren huzursuzluğa yol açıyor.

İshal: Diş çıkarma döneminde artmış tükürük salgısı nedeni ile bebek sulu kaka yapabiliyor ancak ikiden fazla dışkılamada mutlaka doktorla görüşülmesi gerekiyor. Kulak çekiştirme yanak kaşıma: Diş etlerindeki ağrı buradaki sinirler boyunca kulaklara ve yanağa yayılabiliyor. Ancak bu dönemde kulak enfeksiyonundan şüpheleniliyorsa bir uzmana başvurmak gerekiyor.

Ateş: Diş etlerindeki inflamasyon nedeni ile diş çıkarma döneminde 38 dereceye kadar çıkan ateşlenme görülebiliyor. Eğer ateş 38 derecenin üzerine çıkarsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekiyor.

Uykusuzluk: Özellikle ilk diş ve azı dişleri çıkarken gece boyunca deliksiz uyuyan bebeklerde bile gece uyanmaları başlayabiliyor. Bu durumu açlıkla ilişkilendirip yedirmeyin ve kendi kendine tekrar uyumasını sağlayın. Diş etlerinde morarma ve kanama: Bazen diş etlerinde kanamalar olabiliyor ve genellikle kendiliğinden düzelebiliyor.

İştahsızlık: Diş çıkarmakta olan bebek bu dönemde beslenmeyi reddedebiliyor. Özellikle katı yiyeceklere başlamış bebek bir süre bu yiyeceklere ilgisiz oluyor. Bu durum geçici ve bebek gerekli gıdayı sıvı besinlerle de alabiliyor. Diş çıktıktan sonra iştah da normale dönecektir.
Dişlerin erken çürümesini önlemek için:

Bebeğin dişlerinin sabah ve akşam yatmadan önce yumuşak bir fırçayla, sadece su ile fırçalanması gerekiyor. İki yaşından önce yutma riskinden dolayı macun kullanımı önerilmiyor. İki yaşından sonra çok az miktarda florlu diş macunu kullanılabilir.

Çocuğun el becerisi, merakı ve ebeveynin tutumu diş fırçalama alışkanlığını belirliyor. Bu yüzden anne ve babaların da dikkat etmesi gereken noktalar var. Çocuklara, biberon veya emzik şeker, reçel gibi tatlı maddelere batırılıp verilmemeli. Gece uyuyan çocuğa şekerli süt veya meyve suyu içme alışkanlığı kazandırılmamalı.

Bebeklerin en azından ilk dört ay anne sütü ile beslenmeleri, ağız çevresindeki yumuşak doku ve kas fonksiyonlarının normal gelişimini sağlıyor. Biberonun neden olduğu çürümeleri önlemek için çocuklar, bir yaşından itibaren bardak ve kaşıkla beslenmeye alıştırılmalı.

Erken dönemde oluşacak diş çürümelerinden korunmak için besledikten sonra bebeklerin, geceleri ağızda biberonla uyuma alışkanlıklarına engel olunmalı, biberondaki süte şeker, bal, pekmez gibi tatlandırıcılar ilave edilmemeli.

DİPNOT

Bebekler bu dönemde daha fazla şefkat ve sevgiye ihtiyaç duyuyorlar. Daha fazla sevgi ve ilgi ile onun huzursuzluğunu azaltabilirsiniz. Bebeklerin özellikle soğuk diş kaşıyıcılar ile oynaması diş kaşıntısını hafifletebilir. Ancak dile ve dudağa yapışacağından bunları donmuş olarak ona vermemeli, plastik yerine kauçuk diş kaşıyıcıları tercih etmelisiniz. Yumuşak, temiz ve soğuk bir bezle diş etlerine masaj yapabilirsiniz.

Haber 3