Baklava Antep’ten Uça Uça Geliyor

Dünya Hali
Nadir Uzun’un Başakşehir’de açtığı ‘Fethullah Usta’ şubesindeki baklavalar pek beğeniliyor. Ne de olsa içinde Antep’in suyu ve havası var.Nadir Uzun aslında turizmci. Anc...
EMOJİLE

Nadir Uzun’un Başakşehir’de açtığı ‘Fethullah Usta’ şubesindeki baklavalar pek beğeniliyor.

Ne de olsa içinde Antep’in suyu ve havası var.Nadir Uzun aslında turizmci. Ancak şehirden şehre uzanan yüzlerce kilometrelik yollarda sadece yerli yabancı turistleri taşımıyor.

Antep’in havası ve suyuyla yoğrulan meşhur baklavasını da getirtiyor İstanbul’a. Başakşehir’de açtığı Fethullah Usta şubesinde, her gün Antep’teki merkezden İstanbul’a uçakla gönderilen baklava, katmer ve su böreğini sunuyor lezzet meraklılarına.

Uzun, baklavaların neden Antep’ten geldiğini "Ustayı da getirebilirsiniz, hammaddeyi de. Ancak oranın havasını suyunu buraya taşıyamazsınız." sözleriyle açıklıyor.

Turistlerden ilham aldı

On yıldır turizm sektöründe çalışan Uzun, Anı Tur’da Kültür ve Kıbrıs Turları müdürlüğü görevinde. Güneydoğu turlarında yerli yabancı turistlerin yiyip içtikleri mola mekanı olan Antep’teki Fethullah Usta ile böyle kesişmiş yolları.

Buranın baklavaları, gezdirdiği turistler tarafından öylesine beğeniliyormuş ki kargoyla İtalya hatta Amerika’dan bile isteyen oluyormuş. Yerli turistlerden de yoğun rağbet gören Fethullah Usta adlı mekan, 35 yıllık baklava ustası merhum babalarının adını yaşatmaya çalışan ikiz kardeşler Sercan ve Can Yentur kardeşlere ait. Kendisi Rizeli, eşi Gaziantepli olan Nadir Bey de buranın tatlılarının müptelası olmuş kısa zamanda.

Canı her tatlı çektiğinde Yentur kardeşleri arayıp kargoyla baklava getirttiğini anlatıyor. Hatta öylesine yoğun bir telefon trafiği yaşanıyormuş ki bir gün Sercan Bey dayanamayıp, "Bir şube de sen aç madem, bizi de bu kargo işinden kurtar." diye şakayla karışık sitem edince, Nadir Bey’in zihnine düşmüş bu fikir. "Olur mu, olmaz mı?" derken bir anda kendini Başakşehir 5. Etap’taki dükkanın başında bulmuş.

Baklava ustası var ama baklava yapmıyor

Nadir Uzun’un işi diğer baklavacılardan biraz farklı. Dükkanında elleri hamurlu bir usta göremezsiniz. Zira buradaki tüm tatlılar hatta su böreği bile Antep’teki merkez şubeden geliyor. Hatta Antep’teki baklava ustasını da getirmiş yanında. Ancak Kenan usta sadece satış yapıyor, üretim değil. Nadir Uzun,

"Antepli ustalar geceden başlar baklava açmaya. Sabaha karşı işleri biter, bu defa geçerler kasanın başına." diyor. Baklava satışını, yapımından anlayan bir ustanın yapmasından yana. Ürünlerin neden Antep’ten getirildiğine gelince, Nadir Bey İstanbul’un nemli havasının baklavanın tadını bozduğunu düşünüyor. Rutubet, ‘nazlı bir kız gibi olan baklava’nın hamurunu kurutuyor. Fırından çıkarılıp şerbetinin döküldüğü süreci de etkiliyor iklim. Uzun’a göre İstanbul’da bu tadı yakalamak mümkün değil.

Uçakla geldiğine inanmayana kargo fişini gösteriyor

Gaziantep’ten sabah yedi buçuk gibi kargoya verilen ürünler on buçuk gibi İstanbul’da oluyor. Dükkan çalışanı Sefa Özyurt buradan alıp Başakşehir’e getiriyor tatlı ve börekleri. Nadir Uzun, müşterilerin ilk etapta ürünlerin Antep’ten geldiğine inanmadığını söylüyor

. O da derhal çıkarıp THY (Türk Hava Yolları) kargo fişini gösteriyor kanıt olarak. Hatta kuşkucu bir müşterisiyle yaşadığı bir anısını da anlatıyor. Kendisine ürünlerin nereden geldiğini sormuş, ancak aldığı cevapla tatmin olmamış. Nadir Bey ertesi gün aynı adamın tekrar gelip, "THY’de çalışıyorum. Arkadaşlara sordum. Hakikaten de Antep’ten geliyormuş." diyerek sonunda ikna olduğunu anlatıyor.

Müşterilerin bir kısmıysa Nadir Bey’in memleketine takmış kafayı. "Rizeli adamsın. Ne işin olur baklavayla?" diyenlere cevap olarak, ocakta çayını da demli tutuyor her daim. Sadece baklava çeşitleri değil, fıstık tozu, kuş gözü, fıstıklı kurabiye ve kahke de Antep’ten getiriliyor. Üç kilo ve üzerinde siparişler için İstanbul’un her yerine paket servisi de mevcut. Antep baklavasının kilosu 33 lira.

Fethullah Usta’nın 35 yıllık hikayesi

Gaziantep’teki Fethullah Usta dükkanı 4 yıllık, ancak hikâyesi çok daha eskilere dayanıyor. Zira Fethullah Yentur 35 yıllık bir baklava ustasıymış. Meşhur İmam Çağdaş Baklava’da da çalışmış bir dönem. İkiz olan oğulları Sercan kebap, Can ise baklava ustası. Yemek kültürünü babalarından alan bu iki genç, dört yıl önce açmışlar mekanı.

Vefat eden babalarının adını yaşatmak için de ‘Fethullah Usta’ ismini seçmişler. Daha sonra büyütmüşler işi. Konya, Mersin, Uşak derken İstanbul şubesini açmışlar. Tüm dükkanlara Antep’ten uçakla gönderiliyor ürünler. Merkez bina dışında asla üretim yapılmıyor, Bahçelievler, Bahçeşehir, Florya ve Eminönü’nde de şube açılması planlanıyor.

Zaman