Barem Araştırma, Dünya Bağımsız Araştırma Şirketleri Ağı (WIN) bağlantısıyla, ”Global Umut ve Umutsuzluk Barometresi” araştırmasının Türkiye halkasını gerçekleştirerek, sonuçlarını kamuoyuna açıkladı.
53 ülkeden, her ülkenin nüfusunu temsil eden toplam 64 bin kişi ile görüşülerek yapılan araştırmada, bu ülkeler arasında gelişmiş G7’ler, gelişmekte olan Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin (BRIC), Türkiye ve ayrıca tüm kıtalardan 42 ülke daha yer aldı. Araştırma Türkiye’de 1027 kişi ile bilgisayar destekli telefon görüşmesi (CATI) yöntemiyle yapıldı.
Araştırmanın önümüzdeki yılın ekonomik refah yılı mı, yoksa ekonomik zorluk yılı mı olacağı beklentisine ilişkin sorusunda, global sonuçlar büyük bir değişim beklenmediği yönünde. Global sonuçlara göre görüşülen kişilerin yüzde 42’si ekonomik durumun 2010 ile aynı kalacağını düşünüyor. Refah yılı bekleyenler yüzde 30 iken, yüzde 28’lik bir kesim 2011’in zorluk yılı olacağını düşünüyor.
Asya’nın yükselen yıldızlarında ve Latin Amerika’da iyimserlik, G7 ülkelerinde ise kötümserlik hakim. Türkiye’nin de kötümserler arasında bulunuyor. Araştırma global iyimserlik algısının yükselen ekonomik güç coğrafyaları olan BRIC ülkelerinde yoğunlaştığını gösteriyor.
53 ülke net ekonomik iyimserlik puanlarına göre sınıflandığında, 19 tanesinin iyimser, 34 tanesinin ise kötümser olduğu görünüyor. Türkiye kötümser bakış açısının hakim olduğu 34 ülkeden biri.
AA