Stockholm Fotograf Müzesi’ndeki toplantıda, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schhmidt, Estonya Başbakanı Andrus Ansip, Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen, İzlanda Başbakanı Johanna Sigurdardottir, Letonya Başbakanı Valdis Dombrovskis, Litvanya Başbakanı Andrius Kubilius ve İngiltere Başbakanı David Cameron bir araya geldi.
Katılımcılar toplantıda, gelecekte ekonomik büyüme içinde, çalışanların iş hayatında nasıl daha uzun süre istihdam edilebilecekleri konusunu ve bu bağlamda emeklilik yaşının uzatılma yollarını masaya yatırdı.
İsveç’te emeklilik yaşının 65’ten 75 yaşına çıkarılmasını savunan İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, İzlanda’da 65 ile 69 yaşındakilerin yüzde 50’sinin çalıştığına dikkati çekti. Ülkelerin krizden çıkış için çeşitli önlemler düşündüklerini de söyleyen Reinfeldt, önemli olanın ekonomik alanda uzun vadeli düşünmek ve önlem almak olduğunu kaydetti.
İki gün önce yaptığı açıklamasını tekrarlayan Fredrik Reinfleldt, çalışanların emeklilik yaşının yeniden düzenlenmesi gerektiği görüşünü yineleyerek, ”Gelecekteki yıllarda, çalışanların 75 yaşına kadar işlerini yürütmesi gerekiyor. Emeklilik yaşını bu yaşa çekmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg de kendi ülkesindeki emeklilik sistemini anlatarak, erken emekli olanların düşük emekli maaşı aldıklarını, 70 ve 75 yaşından sonra emeklilik aylıkların yükseldiğini söyledi.
İzlanda’dan toplantıya katılan heyet de Norveç’teki emeklilik sisteminin aynısının kendi ülkelerinde uygulandığına işaret etti. Bu arada OECD ülkelerindeki verilere göre, emekli olduktan sonra yaşam uzunluklarına bakıldığında, İzlandalı kadınlar 19, erkekler 16 yıl, İsveçli kadınlar 21 yıl, erkekler 18 yıl, İtalyan kadınlar ise 27, erkekler ise 23 yıl emeklilik hayatlarını sürdürdükleri bildirildi.
AA