Ata Binen, Ok Atan Kaymakam

Dünya Hali
Boş zamanlarında pek çok sportif branşla ilgilenen Genel’in en başarılı olduğu dallar ise ata binmek ve ok atmak. Balıkesir’in Havran ilçesinden yaklaşık 10 ay önce Biga’ya tayini çı...
EMOJİLE

Boş zamanlarında pek çok sportif branşla ilgilenen Genel’in en başarılı olduğu dallar ise ata binmek ve ok atmak. Balıkesir’in Havran ilçesinden yaklaşık 10 ay önce Biga’ya tayini çıkan Kaymakam Fatih Genel (42), Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde doğdu. 1988 yılında kazandığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden 1992 yılında mezun oldu.

Mesleğe 1994 yılında Erzincan’da kaymakam adayı olarak başlayan Genel, 3 yıllık stajının son altı ayında Afyon İhsaniye’de Kaymakam vekilliği yaptı. Burdur’un Çavdır, Giresun’un Çamoluk Kaymakamlıklarının ardından 2 yıl Kilis Vali Yardımcılığı görevinde bulunan Genel, 2003 yılında Sivas’ın Gemerek ilçesine Kaymakam olarak atandı. Genel, 6 Kasım 2006 tarihinden 16 Ağustos 2010 tarihine kadar Balıkesir’in Havran ilçesindeki görevinin ardından Biga’ya tayin oldu.

İlçedeki başarılı çalışmalarının yanı sıra, sosyal yaşantısındaki aktifliği de gözlerden kaçmayan, zaman zaman doğaya çıkıp fotoğraf çeken, balık tutan, dalgıçlık yapan Genel’in en başarılı uğraşların başında ata binip, ok atmak geliyor. Kaymakam Fatih Genel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türklerin 5, belki de 10 bin yıldır at binip, ok attığını söyledi.

Türklerin en büyük özelliklerinden birisinin at üzerinde ok atması olduğunu anımsatan Genel, "Tarih iyi incelendiği zaman, Türklerin Malazgirt Savaşı’nda 40 bin kişiyle dünyanın en modern 200 bin kişilik Bizans ordusunu yenmesi, aslında at üzerinde ok atmayla ilgilidir. Çünkü Batı güçleri yaya ok atıyor, bizimkiler ise atla atıyordu" dedi.

"At bizim kültürümüzde çok önemlidir. Örneğin Avarlar’ın bayrağının sembolü geriye dönük ok atan atlıdır" diyen Genel, ata binip, ok atmanın genlerinde bulunduğunu bildirdi.

Genel, ata çocukluğundan bu yana bindiğini, ok atmaya ise 3 yıl önce başladığını belirterek, "Osmanlılara ait yayları incelemeye başladığım dönemde okçuluğa merak sardım. Bunun ne kadar önemli bir konu olduğunu fark ettim. Birazgeç kaldım, ama zararın neresinden dönersek kardır diye düşünüyorum" diye konuştu.

Osmanlılarda, Tozkoparan İskender’in 846.5 metreye ok attığını, dünya tarihine böyle bir okçunun ne geldiğini ne de gelebileceğine işaret eden Genel, şöyle konuştu:

"Ama bizim gençliğimiz William Tell’i biliyor. Birinin başına elma koyuyor ve oku atıyor. Onun, atış tarzının kültürümüzle hiç bir ilgisi yok. Biz istiyoruz ki, gençlerimiz ata sporumuzu yapsınlar. Ata sporlarına sahip çıkmamız gerekiyor. Ailemde at binen çok. Rahmetli babamdan başlamak üzere, 2 ağabeyim profesyonel olarak cirit attı. Bir ağabeyim de şu anda Kayseri Atlı Okçuluk Kulübü’nün başkanı.

1-2 Ekim’de Biga’da geleneksel okçuluk turnuvası düzenleyeceğiz. Macaristan’dan, Almanya’dan, İngiltere’den, Moğolistan’dan, Kore’den, İran’dan, Çek Cumhuriyeti’nden ve Türkiye’nin her yerinden okçular gelecek. El yapımı organik yaylarla atışlar yapılacak. Bu farklı bir organizasyon olacak."
 

AA