Asırlık Dernek Arşivleri Bir Tık Ötede

Dünya Hali
İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Osmanlı döneminden günümüze kadar kurulan derneklere ait arşivlerin dijital ortama aktarılması için çalışma başlattıklarını belirterek, bu çalışmanın tamamlanmasının ...
EMOJİLE

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Osmanlı döneminden günümüze kadar kurulan derneklere ait arşivlerin dijital ortama aktarılması için çalışma başlattıklarını belirterek, bu çalışmanın tamamlanmasının ardından 1800’lü yıllardan bu yana tüm derneklere ait belgelerin, ilgililerin hizmetine sunulacağını bildirdi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bilgi ve belge güvenliğini artırmak, fiziksel olarak dolaşan evrakların yıpranmasını engellemek, aynı anda değişik noktalardan aynı belgeye kısa sürede ulaşma imkanı sağlamak amacıyla Dijital Arşiv Projesi’ni uygulamaya koyduklarını söyledi.

Proje kapsamında 25 milyon evrakın, dijital ortama aktarıldığını ve çalışmalar sonucunda da tarihi nitelikteki belgelerin gün yüzüne çıkarıldığına işaret eden Şahin, şunları kaydetti:

”Örneğin, dijital ortama aktarılması için tasnif edilen belgelere göre, bilinen ilk derneğin 15 Şubat 1856 tarihinde ‘Cemiyet-i Tıbbiye-i Şahane’ adıyla İstanbul’da kurulduğunu, yine ilk kadın derneğinin 1908 yılında kurulan ‘Cemiyet-i İmdadiye’ olduğunu görüyoruz. Bunların dışında, 7 Şubat 1924’te kurulan Türk Kadınlar Birliği Cemiyeti’nin Cumhuriyet döneminde kurulan ve günümüze kadar faaliyetlerine devam eden ilk kadın derneği olduğunu görmekteyiz.”

Şahin, Dernekler Daire Başkanlığı arşivinde; 1877’de Osmanlı-Rus savaşı nedeniyle göç edenlere yardım amacıyla kurulan, bugün Türk Kızılayı adıyla faaliyetlerine devam eden ”Hilal-i Ahmer Cemiyeti”, aynı şekilde Atatürk’ün önderliğinde sağlıklı yaşamayı desteklemek üzere 1920’de ”Hilal-i Ahdar” adıyla kurulan ”Türkiye Yeşilay Cemiyeti” gibi köklü sivil toplum kuruluşları hakkında da geniş bilgilere ulaşıldığını kaydetti.

Osmanlı arşivindeki belgelerin tarama ve tasnif işlemlerinin devam ettiğini dile getiren Şahin, ”Bunların da sisteme aktarılması sonucu, 1800’lü yıllardan bu yana tüm derneklere ait belgeler bir ‘tık’ mesafesinde ilgililerin hizmetine sunulmuş olacaktır” diye konuştu.

 -”Dernekler birçok işlemi elektronik ortamda yapabilecek”-

Bakan Şahin, ayrıca Bakanlığı’na bağlı Dernekler Daire Başkanlığı bünyesinde kullanılan e-Dernek kurumsal yazılımını daha işlevsel hale dönüştürmek, hizmet sunumunu basitleştirmek ve elektronik hizmetlere geçişi sağlamak amacıyla da Dernekler Bilgi Sistemi (DERBİS) projesinin hazırlandığını bildirdi.

Proje ihalesini kazanan firmayla 2 Ocak 2012 tarihinde sözleşme imzalandığını hatırlatan Şahin, ”Bu projeyle dernekler birçok işlemi elektronik ortamda yapabilecek” dedi.

Sivil toplumun gelişmesini hep desteklediklerini,kamu karar mekanizmalarına aktif katılımının sağlanması ve kamu sivil toplum diyaloğunun güçlenmesini önemsediğini vurgulayan Şahin, şunları söyledi:

”2012 yılında bütçe kalemlerimiz arasındaki en yüksek artışı derneklere yapılan yardım tertibinde yaptık. Sivil toplum kuruluşları, katılımcı demokrasinin olmazsa olmaz aktörleridir. Ülkemizdeki sivil toplum kuruluşları arasında en çok sayıya sahip, en yaygın örgütlenme şekli olan derneklere, Bakanlığımız bütçesine konulan ödenekten proje esaslı hibe yardımı yapılmaktadır. Biz, bu yardım miktarını bir önceki yıla oranla artırdık. Bu şekilde ülkemizde derneklerin kamu yönetiminde daha etkin olmasını, karar alma mekanizmalarına daha çok katılmasını, demokrasi kültürünün daha da gelişmesini ve toplumun kılcal damarlarına kadar yerleşmesini sağlamaya çalışıyoruz.”

haber7.com