Anam Babam Usulü İtalyan Dondurması

Dünya Hali
Balkabağı, nar, tarçın, üzüm, mandalina… Hatta yoğurtlu, gofretli çeşitleri bile var. İtalyan dondurmacı Guido Benucci’den ev yapımı dondurmalarının hikâyesini dinledik. Guido Benucc...
EMOJİLE

Balkabağı, nar, tarçın, üzüm, mandalina… Hatta yoğurtlu, gofretli çeşitleri bile var. İtalyan dondurmacı Guido Benucci’den ev yapımı dondurmalarının hikâyesini dinledik.

Guido Benucci, İtalyan dondurmasını ‘anam babam usulü’ yapıp satan bir girişimci. Yıllar önce geldiği İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde yürürken çok etkilendiği atmosferde ev yapımı dondurma geleneğini ülkemize taşımaya karar vermiş. Şimdilerde balkabağından narlısına, mandalina ve tarçınlıdan üzümlüsüne kadar birbirinden ilginç ev yapımı dondurma çeşitlerini Cremeria Milano markası altında satıyor.
 
Roma ve Milano’nun dondurma kavgası

Bizde yıllardır süren Maraş ile Antep arasındaki ‘en iyi dondurma bizim’ kavgasının benzeri İtalyanlarda da mevcut. Onlarda çekişme Roma ile Milano arasında yaşansa da aslında meşhur olanın İtalyan dondurması olduğunu söylüyor Benucci. "Türkiye’ye geldik, en iyi dondurmayı biz üretiyoruz gibi bir iddiamız yok. Biz sadece İtalya’da yüzyıllardır uygulanan geleneksel usullerle üretim yapıyoruz." diyor.
 
Benucci’nin dondurma aşkı da her çocuk gibi eskilere dayanıyor. Aslında politika ve hukuk eğitimi almasına rağmen bu lezzetten kopamamış bir türlü. Bununla ilgili kitapları hatmetmiş adeta. Sonra evde ‘deneme bir-iki’ faslı başlamış. Derken ekibi kurup kendini dondurma şirketinin başında bulmuş Benucci. Şimdilerde şirketinin ortaklarından bir gıda mühendisi hem tarifleri hazırlıyor hem de denetimi üstlenmiş durumda.
 
Mevsim meyvelerinden vazgeçilmiyor

7 yıl önce açılan şubede onlarca çeşit dondurma mevcut. Tamamen mevsime uygun meyvelerle yapılıyor. Sütlü İtalyan dondurmasına gelato deniyor, sorbe mevsim meyveleri, şeker ve sudan yapılıyor. Kışın restoranlara sattıkları dondurmalar çok beğenilse de yazın talebin 10 katına kadar çıktığını söylüyor Benucci. Klasik dondurmaların yanında nar, balkabağı, tarçın, üzüm, muz, kahve ve mandalinalı dondurmalar mevsime özel lezzetlerden.
 
Yazın daha çok kavun, karpuz, kivi ve şeftali aromalı dondurma ve sorbeler tercih ediliyormuş. Türkiye’de şimdilik sadece İstanbul’da şubeleri olan markanın Antep ve Maraş’tan da talibi var. Türkiye ayağını Proactive Yatırım’ın üstlendiği Cremeria Milano dondurmalarının üretimi şimdilik Beyoğlu’ndaki tek bir imalathaneden gerçekleştiriliyor.
 
"Ev yapımı dondurma makinesiz olmaz"

Hazır bulmuşken ev yapımı dondurmanın tarifini istiyoruz kendisinden. Ancak verdiği cevap biraz hayal kırıklığı uyandırıyor. Zira ona göre ev yapımı da olsa küçük bir dondurma makinesi şart. Malzemeleri karıştırırken aynı anda soğutacak bir aparata ihtiyaç var. Yani mikserle işi çözmek kolay değil. Biz yine de meraklısı için malzemeleri sıralayalım: 4 kişilik dondurma için ihtiyacınız olan 1 litre süt, 250 gram toz şeker, 100 gram süt kreması (yüzde otuz yağlı), 3 yumurta sarısı, 100 gram kakao ya da vanilya. Sorbe içinse 1 litre suya 1 litre meyve suyu ve 500 gram şeker yeterli.
 
Guido Benucci, ev tipinden biraz büyükçe makinelerle üretim yaptıklarını söylüyor. Bir de bunlara ek olarak mevsim meyvelerini ekliyor tarifine. Eksi 14 derecede bekletilen dondurmalar hiçbir katkı maddesi içermediği için iki gün içerisinde tüketilmek zorunda.