Amerika’nın Kanlı Planı!

Dünya Hali
Birçok Afrika ülkesinde yoksul halk, doğal kaynakların ülkede yaşayanların değil, ancak gücü ve küresel piyasalara ulaşım olanağı olanların elinde adeta oyuncak. ABD ve Batı’nın uygulayageldiği ...
EMOJİLE

Birçok Afrika ülkesinde yoksul halk, doğal kaynakların ülkede yaşayanların değil, ancak gücü ve küresel piyasalara ulaşım olanağı olanların elinde adeta oyuncak. ABD ve Batı’nın uygulayageldiği “Liberal emperyalizm” ve beraberindeki yeni sömürgecilik çağında, Afrika’nın çilekeş insanları sürekli zarar görmekte ve acı çekmektedir. Birçok ülke şiddet sarmalında alev alev.

Fas: Yönetim şimdilik kontrolu elinde tutuyor ancak tedirgin ve muhalefet pusuda bekliyor. Fosfat zengini ülkenin ayrıca petrol, manganez, nikel, kobalt demir ve az mitarda kömür de doğal zenginlikleri arasında.

Cezayir: Zaman Zaman patlak veren muhalif gösteriler nedeniyle bazı tavizler vermek zorunda kalan yönetim diken üstünde. ülke, doğal gaz üretiminde dünya 5.si, petrol üretimde ise 13. Ayrıca uranyum çıkıyor.

Burkina Faso: Askeri isyanla karşı karşıya kalan yönetim, denetimi sağlamış görünüyor. Ülkede, manganez, mermer, altın, antimon, bakır, nikel, boksit, kurşun, fosfat, çinko ve gümüş çıkarılıyor.

Fildişi Sahili: Kısa süre öncesine kadar, ülkede silahlı iktidar mücadelesi yaşanmıştı. Halen tedirginlik sürüyor. Doğal kaynakları petrol, doğal gaz, elmas, mangan, demir cevheri, kobalt, boksit ve kakaodur.

Nijerya: Uzun süredir ülke Hıristiyan-Müslüman çatışmalarına sahne oluyor. Nijerya’nın en önemli doğal kaynağı petroldür. Nijer deltasından çok miktarda petrol ve doğal gaz çıkarılır. Kalay da önemlidir.

Tunus: Halk ayaklanmasıyla yönetim değişti. Genel olarak bir tarım ülkesidir ve zeytincilikte dünyadaki ilk 10 ülkeden biridir. Bunun yanı sıra, petrol, selüloz, çelik, elektrikli ev aletleri üretimi de bulunmaktadır.

Libya: ABD ve Batı’nın desteklediği ülkenin doğusundaki isyancılarla Muammer Kaddafi güçleri arasındaki iç savaş halen devam ediyor. Ülke, petrol zengini. Batı, isyancıların denetimindeki petrolü satmaya çalışıyor.

Mısır: Tunus gibi bu ülkede de CIA faaliyetiyle başlayan ayaklanma sonucu yönetim devrildi. Mısır’da, dünyanın en kaliteli pamuğu yetişir. Kendine yeten petrolü vardır. Demir, manganez, fosfat çıkar.

Somali: Bu ülkede de yıllardır iç savaş yaşanıyor. Güneybölgeleri, El Kaide bağlantılı Eş Şebab örgütünün denetiminde. Afrika’nın bu yoksul yöresinde kalay boksit, titanyum ve uranyum bulunuyor.

Kongo: 1960 yılına kadar Fransa kolonisiydi. Dünya için zenginlik kaynağı olan ülkede iç savaş yıllardır sürüyor. Kongo, petrol, kereste, kurşun, çinko ve uranyum gibi doğal kaynaklara sahip.

Sudan: yıllardır iç savaşın sürdüğü ülke, kuzey ve güney olmak üzere ikiye bölündü. frika’nın en büyük ülkesi olan Sudan’ın petrol üretiminin yanı sıra, susam, pamuk ve zamk ihracat girdisini oluşturuyor.

Kenya: 1998’de Nairobi elçiliğinin havaya uçurulmasının ardından, ABD’nin hedef ülkesi oldu. En önemli zenginlikleri, altın va Magadi Gölü’nden büyük miktarlarda elde edilen sodadır. Bakır da çıkar.

Yeni Çağ