Anayasa’da ve Meclis İç Tüzüğü’nde bu görevin başörtüsüyle yapılmasına hiçbir engel madde olmadığını belirten Uslu, “Bir sonraki seçimde başörtülü kadın milletvekillerinin görev yapabileceklerine inanıyorum” dedi.
AK Parti Şanlıurfa Milletvekili ve KEFEK Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Medyanın Rolü Alt Komisyonu Başkanı Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, fırsat eşitliğinden kadın istihdamına başörtülü vekilden Merve Kavakçı olayı gibi birçok konuda önemli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin kadın istihdamı konusunda dünyada geldiği noktayı çarpıcı rakamlarla gözler önüne serdi.
*Türkiye’nin kadın erkek fırsat eşitliği konusunda geldiği aşamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye fırsat eşitliğini sağlama anlamında, son 10 yılda önemli mesafe almış bir ülke. Biz artık bu konuda en üst seviyede hukuki düzenlemelerin yapıldığı ve bunun somut yansımalarının ortaya çıktığı bir ülke portresi sergiliyoruz. Bu, hiçbir eşitlik problemi kalmamıştır, pespembe bir tablo vardır anlamını gelmiyor. Diğer taraftan aile içi şiddet konusu başta olmak üzere yapılan yasal düzenlemelerle güvence altına alınmış bir toplum yapısına ulaşma yolunda ilerliyoruz. Dünya Sağlık Örgütü verilerine baktığımızda Türkiye anne çocuk ölümleri ve kadın sağlığı konularında örnek gösterilen bir ülke konumundadır. İlköğretimde okullaşma oranı yüzde 98.5’in üzerine çıktı ve kız çocuklarının okullaşma oranının da 100 erkek öğrenciye karşı 100.4 oranına yükseldi ve bu çerçevede de örnek konumdayız.
*Kadınlar çalışma hayatında, siyasi arenada ve idari noktalarda yeterince temsil edilebiliyor mu?
Mart ayında açıklanan Grant Thornton’un araştırmasına göre Türkiye kadın yönetici alanında da dünya ortalamasının üzerinde. 40 ülkede yapılan bu araştırma dünya ortalaması yüzde 21, AB ülkeleri ortalaması yüzde 24, Türkiye’de ise kadın yönetici ortalaması yüzde 31 seviyesinde bulunuyor. Politikada ise biz geldiğimizde bu oran yüzde 4 iken, geçen dönem yüzde 9’a yükseldi. Şimdi ise yüzde 15 seviyesinde. Bugün akademisyenlik, avukatlık ve mimarlık gibi prestijli meslekleri icra eden kadın sayısı da hızla artmaktadır.
*Kamuda durum nedir?
Devlet Personel Başkanlığı’nın verilerine göre 2007 yılında bakanlıklara bağlı genel müdür yardımcılıklarında yüzde 4 oranında kadın varken, bugün yüzde 12 seviyesinde. Müstakil daire başkanlıklarında 2007’de yüzde 5 iken bugün yüzde 16’ya çıkmış durumda. Kurul üyeliklerindeki kadın yönetici oranı yüzde 7’den yüzde 16’ya çıktı. Valiliklere bağlı daire başkanlıklarında yüzde 8’den yüzde 15’lere yükseldiğini görüyoruz. Müsteşar yardımcılıkları 2007’de yüzde 1 iken bugün yüzde 4’e yükselmiştir. Bu durum gelecek adına umut vericidir.
*Merve Kavakçı olumsuz örneğinden sonra Türkiye’de Meclis çatısı altında başörtülü vekil görebilecek miyiz?
İnsanların yaşam tercihleri sonuna kadar saygıya değerdir. Hiçbir hak kaybına neden olunmamalıdır. Son genel seçimlerde AK Parti’nin de başka partilerin de başörtülü kadın aday gösterdiği açık bir gerçektir ve doğrusu da budur. Daha önce son derece kabul edilemez tepkiler verilmiş olmakla birlikte, başörtülü seçilen kadın parlamenter de olmuştur. Tarih o tepkileri verenleri affetmeyecektir. Anayasa’da ve Meclis İç Tüzüğü’nde bu onurlu görevin başörtüsü ile yapılmasına engel hiçbir madde yoktur. Ben bir sonraki seçim döneminde başörtülü kadın milletvekillerinin de görev yapabileceklerine inanıyorum. Merve Kavakçı’nın yaşadığı siyasi atmosferin bir daha Türk parlamentosunda bir utanç tablosu olarak yaşanmayacağını düşünüyorum.
BUGÜN