Afrika’yı Kangallar koruyor!

Dünya Hali
Devrekani ilçesindeki Hisar köyü sınırları içinde 2 yıl önce kurulan köpek üretim çiftliği, yetiştirdiği av ve çoban köpekleriyle gerek Türkiye’de gerekse de yurt dışındaki hayvanseverler tarafı...
EMOJİLE

Devrekani ilçesindeki Hisar köyü sınırları içinde 2 yıl önce kurulan köpek üretim çiftliği, yetiştirdiği av ve çoban köpekleriyle gerek Türkiye’de gerekse de yurt dışındaki hayvanseverler tarafından büyük ilgi görüyor.

Yurt içinde sürülerini korumak isteyen besicilerin yanı sıra yurt dışında yaşayan gurbetçilerin sıla hasretini dindirmek için aldığı köpekler, son olarak Namibya’daki hayvan sürülerini çitalardan koruma görevini de üstlendi.

-‘Türkiye’nin her tarafına gönderiyoruz’

Çiftlik sahibi Erkan Karaahmetoğlu (26) AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluğunda babası ve dedesine ait köpeklerle çok fazla vakit geçirdiği için köpekleri çok sevdiğini belirterek, üniversite eğitiminden sonra bu sevgisini köpek üretim çiftliğine dönüştürmeye karar verdiğini söyledi.

Babasının desteğiyle 2010 yılında 300 bin lira maliyetle çiftliği kurduğunu aktaran Karaahmetoğlu, önce Sivas’tan bir çift kangal yavru, daha sonra ise yurt dışından 12 damızlık köpek getirerek üretime başladığını belirtti.

Karaahmetoğlu, zamanla av ve çoban köpeklerinin yavrularını satmaya başladığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

‘Son yıllarda gelişen kurt popülasyonundaki düzensiz artıştan şikayetçi olan köylülere yavru çoban köpeklerimizi verdik. Onlar da yetiştirdi. Köpeklerimiz, zamanla bu coğrafya ile daha uyumlu hale geldi. Köpeklerden çok iyi bir şekilde performans aldılar. Köpekler sürüleri iyi korudu. Zaman içerisinde, bu konuşuldukça önce çevre illerden, daha sonra Türkiye’nin diğer illerinden köpek almak için geldiler’

Ayrıca köpekleri internette, festival ve fuarlarda da tanıttıklarını vurgulayan Karaahmetoğlu, ‘Şimdi Türkiye’nin her tarafına ürettiğimiz yavru köpeklerimizi gönderiyoruz’ ifadesini kullandı.

-Güney Afrika’da sürüleri koruyorlar-

Türkiye’nin ardından dünyanın çeşitli yerlerinden talep gelmeye başladığını aktaran Karaahmetoğlu, ilk etapta yurt dışında yaşayan Türkler sayesinde köpekleri Almanya, Hollanda, ve Belçika gibi Avrupa ülkelerine gönderdiğini söyledi.

Karaahmetoğlu, en son Güney Afrika ülkesi Namibya’dan çoban köpeği talebi aldıklarına dikkat çekerek, şöyle devam etti:

‘İlk gönderdiğim yavrular, Güney Afrika’daki sürüler de hayvanları korumak için görev yaptı. İlerleyen zamanlarda hamile bir köpek gönderdim. Orada doğan köpekler, oranın şartlarına daha rahat alıştılar. Şimdi, çoban köpeklerimiz Güney Afrika’da çıtalardan korunmak için sürülerde kullanılıyor. Şu anda halen görev yapıyorlar. Köpeklerimizi gidip orada görebilme imkanım olmadı. Ama insanların takdirlerini duyuyoruz.’

Köpek fiyatlarının anne-babaya göre değiştiğini ifade eden Karaahmetoğlu, hayvanseverler tarafından bilinen, sevilen köpeklerin yavrularının daha pahalı satıldığını dile getirdi.

Karahmetoğlu, çiftliğinde üretilen köpeklerin Türkiye standartlarının çok üstünde olduğunu savunarak, ‘Türkiye’deki avcıların yüzde 80’i, köpeklerimi takip ediyor. Zaten yüzde 30’u da benden köpek almıştır’ diye kaydetti.

AA