Afrika Bulamıyor, Avrupa Atıyor

Dünya Hali
Zira Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, AB bünyesindeki ülkelerde yılda 89 milyon ton gıda çöpe atılıyor. Önlem alınmazsa bu rakam önümüzdeki 10 yıl içinde 126 milyon to...
EMOJİLE

Zira Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre, AB bünyesindeki ülkelerde yılda 89 milyon ton gıda çöpe atılıyor. Önlem alınmazsa bu rakam önümüzdeki 10 yıl içinde 126 milyon tona çıkacak. Kişi başına çöpe atılan gıda ise 79 kilo.
 
Gıdalar en çok fazla üretim ve şekil bozukluklarından dolayı çöpe gidiyor. Paketlemede meydana gelen görünüm hatası, kötü depolama, fazla alışveriş ve bilinçli tüketmemek de israfın başlıca sebeplerinden. Özellikle tüketicilerin çöpe giden gıdaların yanı sıra çevre ve ekonomiye de büyük zarar verdiklerini bilmediklerini belirten uzmanlar şu uyarılarda bulunuyor: "Çöpe atılan yemek atıklarının geri dönüşümüne dikkat edilebilir. Özellikle meyve ve sebzelerde büyük paketler yerine tane işi ya da küçük paketler alınabilir. Ürünün son kullanma tarihine bakılarak dikkatli alışveriş yapılabilir. Dışarıda tüketilen hazır yiyeceklerde porsiyonların büyük olması durumunda artan gıdanın paketlenmesi istenebilir."
 
Her yıl 20 milyon ton gıdanın çöpe atıldığı Almanya’da gıdaların çöpe gitmesini engellemek için ülke genelinde geçen hafta bir kampanya başlatıldı. Bu kapsamda ‘Taste the Waste-Koste den Abfall’ (Atık Tadın) adı altında bir film sinemalarda gösterime girdi. Yine bir dizi etkinlikle de felaketin büyüklüğüne dikkat çekiliyor.

Zaman