Gülsan Gıda A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Güldüoğlu, bu yıl vişnenin altın yılını yaşadığını belirterek, ”Bu yıl ülkemizde olduğu gibi, dünyada da vişne üretimi düşük oldu. Bu nedenle, toplam vişne ihtiyacımızın yüzde 40’ını ancak alabildik” dedi.
Türkiye’nin her bölgesindeki vişne üreticilerinden alım yaptıklarını, ancak bu yıl çeşitli nedenlerle pek çok yerde üretimin düşük olduğunu belirten Güldüoğlu, şunları söyledi:
”Üreticiler tarafından, vişne üretimi yapılan bazı bölgelerde, ağaçların çiçeklenme dönemlerindeki olumsuz iklim şartları nedeniyle bu yıl üretimin az olduğu söyleniyor. Üretim az olunca da gıda piyasasında vişne fiyatları çok yukarılara çıktı. Şu anda vişnenin toptan kilosunu 2 lira 50 kuruştan alıyoruz. Gülsan Gıda olarak yıllık toplam vişne ihtiyacımızın yüzde 40’ını karşılayabildik. Yurtdışı pazarlarda da vişne arıyoruz, ama oralardaki durum da ülkemizden farklı değil.”
Türkiye’nin önde gelen meyve suyu fabrikalarından olan Meysu’yu da bünyesinde barındıran Gülsan olarak, diğer meyve çeşitleri gibi vişneyi de çok değişik ürün yelpazeleri için kullandıklarını ifade eden Güldüoğlu, vişne fiyatlarının yüksekliği nedeniyle, bu yıl vişneli ürünlerin fiyatlarında yükselme olabileceğini de sözlerine ekledi.
Kayseri’nin Yahyalı ilçesindeki vişne üreticileri de, ağaçların çiçeklenme döneminde hava sıcaklığının düşük olduğunu ve don olaylarının yaşandığını, bu nedenle üretimin az olduğunu, Kayseri dışındaki bazı üretim bölgelerinde de hastalık, don ya da iklim şartlarının uygun olmaması gibi nedenlerle vişne üretiminde beklenen rekolteye ulaşılamadığını kaydettiler.
AA