’21. yüzyıl Türkiye’nin yüzyılı olacak’

Dünya Hali
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan , Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB ) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, son aylarda gelişmekte ola...
EMOJİLE

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan , Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB ) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, son aylarda gelişmekte olan ülkelerde de ciddi sıkıntıların baş gösterdiğini, gelişmiş ülkelerin iç pazarının bir türlü toparlanamaması nedeniyle Çin, Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızlarının da artık düşmeye başladığını söyledi.

21. yüzyıl Türkiye’nin yüzyılı olacak

”Türkiye’nin uzun vadeli istikrarını garanti altına alacak tedbirleri bugünden aldığımız takdirde, yapısal reformlarımızı kararlı bir şekilde devam ettirdiğimiz sürece ve belki de hepsinden önemlisi demokrasi ve hukuk zeminini güçlendirdikçe kuvvetle inanıyorum ki 21. yüzyıl Türkiye’nin yüzyılı olarak tarihe geçecektir” diyen Babacan, buna yürekten inandıklarını ve bu hedef doğrultusunda azim ve cesaretle çalıştıklarını kaydetti.

Babacan, ekonomi politikaları ve yargı reformlarının önemli olduğunu, ancak en kritik alanın eğitim olduğunu ifade ederek, ”Eğer Türkiye, eğitimde cesur adımlar atmazsa, eğitim reformunu planlanan şekilde tamamlayamazsa Türkiye’nin hiçbir zaman arzu ettiğimiz gelişmiş ekonomi seviyesine ulaşması mümkün olamayacaktır” dedi.

Ekonominin omurgası

Türkiye’de ise KOBİ’lerin ekonominin omurgasını teşkil ettiğini vurgulayan Babacan, KOBİ olarak adlandırılan işletmelerin ülkedeki istihdamın yüzde 78’ini, ihracatın yüzde 60’ını ve katma değerin yüzde 55’ini oluşturduğunu bildirdi. Babacan, sevindirici olan bir hususun ise KOBİ’lerin yarıdan fazlasının inovasyon faaliyeti yürütmesi olduğunu anlattı.

Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin Ar-Ge harcamalarının toplam Ar-Ge harcamaları içerisindeki payının yüzde 15 olduğunu belirten Babacan, bu rakamın yeterli olmadığını, bu noktada da KOSGEB’e ve aynı zamanda KOSGEB ile koordineli çalışan TÜBİTAK’a büyük rol düştüğünü kaydetti.

KOSGEB destek modelinin özelliği

KOSGEB destek modelinin en temel özelliğinin proje esaslı ve işletme ihtiyaçlarına duyarlı ve erişimi kolay bir anlayışla kurgulanması olduğunu vurgulayan Babacan, ”Eskiden günü kurtarsınlar diye desteklenen KOBİ’lerimize artık Ar-Ge ve inovasyon yapsınlar, proje geliştirsinler, borsaya açılsınlar, ihracat yapsınlar, işbirliği kursunlar diye yardımcı oluyoruz” diye konuştu…
 

AA