1500 Hektarlık Alan Yandı

Dünya Hali
Ağrı Dağı’nın bin metre yüksekliğindeki meralarda dumanların yükselmesi üzerine, bölgeye Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Yangın bölges...
EMOJİLE

Ağrı Dağı’nın bin metre yüksekliğindeki meralarda dumanların yükselmesi üzerine, bölgeye Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Yangın bölgesine gelen Orman ve Su İşleri İl Müdürü Taner Tazegün ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Nuri Turan da yangına müdahale etti.

Yaklaşık 5 saatte kontrol altına alınan yangının söndürülmesi için 13 kişilik ekip, bölgede çalışmalarını sürdürüyor.

Orman ve Su İşleri İl Müdürü Taner Tazegün, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Ağrı Dağı Korhan Yaylası mevkisinde Karakoyunlu ilçesine bağlı Bulakbaşı, Yazlık ve Aktaş köylerine ait meralarla, il merkezine bağlı Karakuyu, Erhacı, Suveren yaylalarının değişik noktalarında çıkan yangının ormanlık alana sıçramadan müdahale edildiğini söyledi.

Yaklaşık bin 500 hektarlık alanda çıkan yangının rüzgarın da etkisiyle genişlediğini dile getiren Tazegün, ”Yangından dolayı buralarda yaşayan binlerce canlı etkilenmiş ve ölmüştür. Bazı canlılar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Biz bu bölgede ağaçlandırma çalışması yapmak için 10 bin tohum ekmiştik. O alana da yangın sıçramadan kontrol altına aldık” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Nuri Turan da yangının mera olarak kullanılan alanda çıktığını ifade ederek, ”Çobanlar ateş yaktığı için rüzgarın etkisiyle çıkmış olabilir. Olay yerine sevk ettiğimiz, Orman ve Su İşleri ile bizim ekiplerimiz, çalılarla yangına müdahale etmeye çalıştı. Bazı alanlarda yangını kontrol altına aldık” şeklinde konuştu.

Iğdır Üniversitesi Ağrı Dağı Uygulama ve Araştırma Müdürü Yrd. Doç. Dr. Süleyman Temel ise yangının Ağrı Dağı’nın doğal dengesini bozabileceğini dile getirdi.

Temel, ”Yangın, bitki florasıyla oradaki küçük canlı varlıkları yok edecektir. Bu nedenle, dağdaki doğa dengesi bozulmuş olacaktır” dedi.

AA