Dünya Sağlık Örgütü, BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF, BM Kalkınma Programı ve Dünya Bankası ortaklığıyla 1998’de başlatılan ”Sıtmayı Azaltma” adlı programı sayesinde, dünya genelinde 10 yılda bir milyondan fazla hayatın kurtarıldığı belirtildi.
Programın sorumlularından Profesör Awa Marie Coll-Seck, sıtma vakalarının yüzde 80’inin rastlandığı Afrika’daki ölümlerin yüzde 90’ının bu hastalıktan kaynaklandığını vurgulayarak, bazı ülkelerde büyük ilerlemelerin kaydedildiğini ifade etti.
Coll-Seck, 10 yılda Swaziland’da vaka sayısının yüzde 80 azaldığına, Güney Afrika’da vakaya neredeyse hiç rastlanmadığına, Namibya’da yılda sadece 100 vakanın tespit edildiğine dikkati çekti.
Awa Marie Coll-Seck, bugün yayımlanan rapora göre, sıtmayla mücadele için 2003’te 100 milyon doların ayrıldığını, 2010’a ise bu miktarın 1,5 milyar dolara çıktığını da belirtti.
Raporda, 2015’e kadar sıtmadan ölümlerin en aza indirilmesinin planlandığı kaydedildi.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dişi anofel cinsi sivrisineklerde bulunan parazitlerin, insanları ısırmasıyla meydana gelen, nöbetler halinde ateş ve titremeye neden olan sıtmadan ölümler dünya genelinde 2000 yılında bir milyon iken, 2009’da 781 bine indi. Ancak 106 ülkede sıtma salgın hastalık olmaya devam ediyor.
AA