Eren, oyuncak pazarı ve Neva Toys’un faaliyetlerine ilişkin yaptığı açıklamada Neval Holding bünyesinde 2009 yılında 300 bin dolar yatırımla kurulan Neva Toys’un, çocuklar için topaçlar, zekâ geliştirici oyunlar, el becerisini güçlendiren oyuncaklar ürettiğini bilirdi. Türkiye’nin ilk ahşap oyuncak markası Neva Toys’un oyuncakları kir tutmayan kayın ağacından ürettiğini ve oyuncaklarda su bazlı organik boyalar kullanıldığını kaydeden Eren, ayrıca uygun fiyat politikalarıyla oyuncakları, tüm çocuklar için ulaşılabilir kılmak istediklerini söyledi. Dünya genelinde yaklaşık 2,5 milyar çocuk olduğunu belirten Eren, bu çocukların yarısının oyuncak alamayacak kadar fakir olduğunu, hedeflerinin ise tüm çocukları oyuncak sahibi yapmak olduğunu ifade etti.
Dünya oyuncak sektörünü değerlendiren Eren, “Dünyadaki oyuncak sektörünün büyüklüğü 30-40 milyar dolar civarında. Türkiye’de ise tüm oyuncak pazarı 150-200 milyon dolar. Ülkemizde 0-14 yaş grubu oyuncağa ilgi duyan çocuk sayısı yaklaşık 18 milyon. Oyuncak sektörü içinde ahşap oyuncağın payı ise yok denecek kadar düşük. Yaklaşık 8 milyon dolar. Şu an Türkiye dışında Azerbaycan, Singapur, Irak gibi ülkelere oyuncaklarımızı ihraç ederek dünya çocuklarına da ürünlerimizi ulaştırıyoruz. İsveç, Amerika, Arabistan ve Avrupa’nın birçok ülkesinde görüşmelerimiz devam ediyor. İhracattan önceki hedefimiz ülkemizde’ ahşap oyuncak sağlıklıdır’ kültürünü yeşertmek. Biz geçen yıl 750 bin dolar satış hedefi koymuştuk, bunu başardık. Bu yıl yeni yatırımla bu rakamı artırmayı hedefliyoruz. Yılsonunda 1 milyon dolar hedefimiz var” diye konuştu.
Neva Toys markasını hayata geçirirken yüksek bir kar beklentisi gütmediklerini açıklayan Ayhan Eren, ürünleri herkesin ulaşabileceği fiyatlarla satışa sunduklarını kaydetti. Şu an 40’a yakın oyuncak çeşitleri olduğunu ve kısa bir süre içinde bunun 70’e çıkacağını anlatan Eren, fiyatlarla ilgili de şu bilgileri verdi:
“Şu an en çok ilgi gören oyuncağımız, yetişkinlerin özlediği oyuncak olan topaç. Fiyatı 2 TL. Topaç yetiştirmekte zaman zaman güçlük çekiyoruz, ancak bizim için çalışan 4 atölye, bizim oyuncaklarımızı üretmek dışında bir iş yapmıyor. Böylece yetiştiriyoruz. Diğer oyuncaklarımız ise en fazla 45 TL. Oyuncaklarımızda el işçiliği de yoğun olarak kullanılıyor.”
ANKA