Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ilkbaharı yaşamaya başlayan Türkiye’nin son su durumuyla ilgili bir basın toplantısı yaptı.
Bütün Türkiye’deki içme ve kullanma su ihtiyacının şu anda 6 milyar metreküp olduğunu belirten Bakan Eroğlu, "İnşa ettiğimiz barajların depolama kapasitesi 18,6 milyar metreküptür. Yani su ihtiyacının 3 katı kadar depolama kapasitesine ulaştık. Bu ne demektir? 2 yıl kuraklık olsa dahi sular akacak demektir. İstanbul ve Ankara’da şiddetli, 2 yıl kuraklık vardı. Buna rağmen suları vermeye devam ettik" dedi.
Çevre Bakanı Eroğlu, 2003-2008 yıllarında hizmete alınan 25 tesis ile 25 milyon nüfusun içme suyu ihtiyacının karşılandığını, halen 14 şehirde içme suyu tesislerine ait proje yapımı, 17 şehirde ise içme suyu tesisleri inşaatının devam ettiğini söyledi.
2009 yılında 10 şehirde yeni başlamak üzere toplam 27 şehirde içme suyu inşaat faaliyetlerinin sürdürüleceğini belirten Eroğlu, bunlardan 8’inin yalnızca içme suyu amaçlı baraj inşaatı olduğunu açıkladı.
İSTANBUL’DA 3 YIL KURAKLIK OLSA BİLE…
İstanbul’da 2040 yılına kadar su sıkıntısı olmadığını, şu anda bile 2025 yılına kadar suyu bulunduğunu anlatan Eroğlu, uzun vadeli su ihtiyacının Melen Projesi’nin ikinci kademesinin devreye girmesiyle sağlanacağını vurguladı.
Bakan Eroğlu, yağışların iyi gitmesi nedeniyle Marmara’daki barajların doluluk oranının yüksek olduğunu ifade ederek, "İstanbul’da barajların doluluk oranı dün akşam yüzde 80’nin üzerine çıktı. Devam eden yağışlarla şu anda yüzde 83. İstanbul’da 3 yıl kuraklık olsa dahi su akar" diye konuştu.
Eroğlu, barajlardaki doluluk oranının Alibeyköy’de yüzde 100, Terkos’ta yüzde 95,1, Büyükçekmece’de yüzde 63, Sazlıdere’de yüzde 65,3, Ömerli’de yüzde 81,3, Darlık’ta yüzde 86,6, Düzdere’de yüzde 100, Kuzulu’da yüzde 99,9, Elmalı yüzde 100, Sultanbahçe’de yüzde 100, Kazandere’de yüzde 63,5 ve Pabuçdere’de yüzde 61 olduğunu açıkladı.
ANKARA’NIN SUYU STANDARTLARA UYGUN
Ankara’da bir dönem su sıkıntısı yaşandığını hatırlatan Eroğlu, Kızılırmak sistemini devreye soktuklarını, DSİ’ye ait Kesikköprü barajını Ankara’ya tahsis ettiklerini ve böylece Ankara’nın 2015 yılına kadar su sıkıntısını çözdüklerini, 2040 yılına kadar olan su ihtiyacının da karşılanacağını ifade etti. Eroğlu, "Bütün ölçümler yapıldı. Ankara’da su, içme suyu standartlarına uygundur" dedi.
Eroğlu’nun verdiği bilgiye göre Başkent’e su sağlayan barajlarda doluluk oranları Çubuk’ta yüzde 39,1, Bayındır’da yüzde 47,2, Kurtboğazı’nda yüzde 24,3, Çamlıdere’de yüzde 0,6, Eğrekkaya’da yüzde 17,7, Akyar’da yüzde 37,6 ve Kavşakkaya’da yüzde 13,9 olarak ölçüldü.
ERDOĞAN’DAN İZMİR TALİMATI
Geçtiğimiz yaz su sıkıntısı yaşayan İzmir’deki sorunun çözümü için Başbakan Erdoğan’ın talimat verdiğini beliren Eroğlu, şöyle konuştu:
"İstanbul’un eski hali gibi, zamanında hatlar yenilenmediği için çok büyük su kaybı var. Hükümet olarak oraya yatırımlara başladık. Gördes barajından 2 metre çapında isale hattının inşaatına bu ay içinde başlıyoruz."
HAFTA SONU YAĞMUR VAR
Eroğlu, İstanbul’da cumartesi günü yağışın süreceğini, pazar günü bütün Türkiye’de yağmur, Doğu Anadolu’da ise kar beklendiğini söyledi.
Veysel Eroğlu, yağışlı havanın yeni haftanın ilk günü doğuya doğru kayacağını, salı günü Ege bölgesi ve Marmara’nın yağışlı olacağını, çarşamba günü İzmir ve Muğla hariç bütün Türkiye’de yağış tahmin edildiğini belirtti. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nün tahmin oranının yüzde 90 olduğunu anlatan Eroğlu, 70 yıldan sonra ilk defa bir meteoroloji mühendisinin kuruluşa müdür olduğunu hatırlattı.