Uzun Yaşamın Anahtarı…

Doğal Yaşam
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ülkelerin altı sorunun önüne geçecek önlemler almaları durumunda, dünya genelinde insan ömrünün ortalama 5 yıl artacağını bildirdi. DSÖ tarafından yayımlanan rapora göre, dü...
EMOJİLE

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ülkelerin altı sorunun önüne geçecek önlemler almaları durumunda, dünya genelinde insan ömrünün ortalama 5 yıl artacağını bildirdi.

DSÖ tarafından yayımlanan rapora göre, dünya genelinde her yıl ortalama 60 milyon kişi hayatını kaybediyor ve bu ölümlerin dörtte biri, devletlerin önlem alarak önüne geçebilecekleri 6 temel konuyla bağlantılı olarak gerçekleşiyor.

DSÖ raporuna göre, üye ülkelerin acilen düşük ağırlıklı doğum, güvenli olmayan cinsel ilişki, alkol kullanımı, temiz su kaynaklarına erişim ve yüksek tansiyon sorunlarına odaklanarak, politikalar üretmeleri gerekiyor.

İnsan sağlığını etkileyen, dünya genelinde ölümlere neden olan global 24 riski sıralayan DSÖ’nün
listesinde, hava kirliliği, tütün ürünleri kullanımı ve sağlıksız beslenme ilk sıralarda yer alıyor.
Koroner kalp hastalıklarının, dünya genelinde ”ölüm listesinin” birinci sırasında yer aldığı da belirtilen raporda, global riskler arasında ilk sıralarda yer alan alkol tüketimi, yüksek tansiyon, sigara, yüksek kolesterol, obezite, fiziksel hareketsizlik ve dengesiz beslenme ile koroner kalp hastalıkları arasında doğrudan bağlantı olduğuna dikkat çekiliyor.

DSÖ’ye göre, koroner kalp hastalıkları ve bununla bağlantılı riskler daha yoğun olarak gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görülürken, gelişmemiş ülkelerde hijyen eksikliği, su kaynaklarına ulaşım, düşük doğum ağırlığı gibi faktörler, ”ölüm listesinin” daha ön sıralarında bulunuyor.

Raporda, gelişmemiş ülkelerde bulaşıcı hastalıkların daha fazla can aldığı, bir ülke gelişmeye başladıkça, ölüm nedenleri arasında bulaşıcı hastalıkların gerileyerek yerini kalp hastalıkları ya da kanser gibi bulaşıcı olmayan hastalıklara bıraktığı kaydediliyor.

Gelişmekte olan ülkelerde doğan 38 çocuktan birinin, 5 yaşın altında hayatını kaybettiğine işaret edilen raporda, bu çocuk ölümlerinin, çok basit önlemlerle önüne geçilebilecek beslenme hijyen sorunlarından kaynaklandığı belirtiliyor.

DSÖ, istatistiklerin genel bir anlayışı desteklemediğine de dikkat çekiyor ve dünya genelinde aşırı kilo ve beslenme nedeniyle ölümlerin, sanılanın aksine, yetersiz beslenme nedeniyle meydana gelen ölümlerden daha fazla olduğunu kaydediyor.

Rapora göre, önlenebilir ölüm risklerinde ilk sıralarda yer alan konularda olumlu adımlar atılması, önleyici politikalar benimsenmesi durumunda, dünya genelinde insan ömrünü 5 yıl, Afrika kıtasında ise 10 yıldan fazla uzatmak mümkün.