‘Uyuşturucu Yollarını Tıkamalıyız’

Doğal Yaşam
Röportaj: Arzu Erdoğral Yasal boşluk nedeni ile uyuşturucu, internet ortamında, “bitkisel ürün” diye satılırken konu ile ilgili nasıl bir önlem alınması gerekiyor sorusunu yönelttiğim...
EMOJİLE

Röportaj: Arzu Erdoğral

Yasal boşluk nedeni ile uyuşturucu, internet ortamında, “bitkisel ürün” diye satılırken konu ile ilgili nasıl bir önlem alınması gerekiyor sorusunu yönelttiğimiz TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Cevdet Erdöl bakın neler söyledi!

-Uyuşturucu ticareti yaygınlaşmış durumda. Artık neredeyse sokak başlarında satılır hale geldi. TBMM milletvekilleri olarak bu konuda ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?

Bu bağımlılık konusu bizim yıllardır ilgilendiğimiz bir alan. Bağımlılık sadece uyuşturucu kullanımı değil, alkol, kumar, sigara, haplar, uçucu maddeler gibi aynı zamanda gençleri uyuşturucu bağımlılığına iten sebepleri de içeriyor aslında. Bağımlılık konusu bunlarla da sınırlı değil. Son zamanlarda siber bağımlılık dediğimiz sanal bağımlılık da bizim üzerinde kafa yorduğumuz konular. Eğer "biz sadece uyuşturucu ile mücadele edelim" mantığıyla hareket edersek başarılı olamayız. Bağımlılığı bütüncül bir sorun olarak ele alıp değerlendirmemiz ve çözüm yolları noktasında çareler üretmeliyiz. Bu nedenle sivil toplum kuruluşlarına, ailelere, Milli eğitim sistemimize ve her birey olarak hepimize ciddi sorumluluklar düşmekte. Mesela o haberde Yeşilay’ın verilerinden yola çıkılıyor. Elbette sadece Yeşilay’ın çalışmalarıyla bu işler olmaz. Diğer kuruluşlarımızın da aktif ve çok çalışması lazım… Yeşilay bu manada güzel ve örnek bir çalışma başlattı. Yeşilay’a bu konuda başarılar diliyorum.

Gelinen noktayı özetlersek; Hiç bir çocuğa "Al yavrum bu uyuşturucudur, güzeldir, kullan" dersek hiçbirisi kullanmaz. O zaman uyuşturucuyu çocuklara alıştırır ve bulaştırırken, başka şeyler adı altında bulaştırıyorlar. Ya sigarayla başlıyor, ya bira ile başlıyor içiciliğe. Sulusuna bira ile kurusuna sigara ile alışıyor. Burada iki önemli kanal var yani, çocukların uyuşturucuya alışma ve bağımlı olmaları konusunda. Bizim bunlarla çok ciddi bir şekilde mücadele etmemiz gerekir ki çocuklarımızı uyuşturucudan koruyabilelim. Uyuşturucu kullananların geçmiş verilerine baktığınızda yüzde 99,9’u öncesinde sigara kullanmış. O zaman tersten okursanız tabloyu, yıllardır ben bunu söylüyorum, çocukların uyuşturucuya başlamaması için demek ki sigara içmemesi gerekiyor. Böyle bir yol izlememiz lazım. Çocuklarımızı uyuşturucuya götüren yolları tıkamamız lazım. Veya çocukların sigara veya bira gibi uyuşturucuya götüren zararlı alışkanlıklara kolay ulaşımını zorlaştırmamız lazım.

Anlattığınız konularda en önemli etken işin yasal boyutundaki boşluklar olsa gerek, öyle değil mi?

Hemen arz edeyim; Bu konuyla ilgili çok ciddi bir kanun çıkardık malumunuz. Uçucu maddelerle ilgili, tiner, kimyasal yapıştırıcılar, kokulu kırtasiye malzemeleri, solvent bazlı kırtasiye malzemeleri ile ilgili konular belki sigara kanununun gölgesinde kaldı ama bu maddeler uyuşturucuyla mücadelede önemli başlıklardı. Bu yıldan itibaren çocuklarımız okullarda solvent bazlı yapıştırıcı ve diğer kırtasiye malzemelerini kullanamayacak. Yani kokulu silgi, kalem vesaire malzemelerin satışı yapılamayacak. Bu kısıtlamalar çocukların başka bir maddeye karşı duyarlılık kazanmasını engelleyecek bir blokaj… Bu iki konuda başarılı olduk. Diğer taraftan Meclis’te bu konuyla ilgili de bir komisyon oluşturduk. Bu komisyon çok önemli bir metin oluşturdu. Uyuşturucu başta olmak üzere madde bağımlılığı ve kaçakçılığı sorunlarının araştırılması ve gerekli önlemlerin belirlenmesine çalışıldı. Bu rapordan da kendimize göre kanunlarımızda değişiklik yapılması gereken bazı noktalar yakaladık ve o noktalarla ilgili kanun değişikliklerini de teklif olarak hazırladık. Bu çalışmayı da yakında Meclis’e vereceğiz.

Bu tip olaylarda şöyle bir yol izliyoruz; sigarada da uçucu maddelerde de aynı yolu izlemiştik. Bu konu bir parti meselesi değildir. Diğer muhalefet partilerinin de bu konudaki çalışmalarından aynı ölçüde istifa edeceğiz. Biz hazırladığımız metni muhalefet partilerindeki bu konularla ilgilenen arkadaşlarıma ilettim. Onlar da değerlendirmelerini yapacaklar. Belki yakında ortak bir metin olarak Meclis’e bunu getireceğiz.

Diğer bir konu da elektronik bağımlılıkla ilgili bir durum… Elektronik ortamda alkol ve uyuşturucu satışıyla ilgili bir konu… Elektronik ortamda çocuklar rahatlıkla uyuşturucu maddelere ulaşabiliyorlar. Bu konuda da engelleyici bir çalışma başlatmak durumundayız. İnternet kullanımı konusundaki kanunlarda da bir değişiklik yapma ihtiyacı beliriyor. Bu konuda bir çalışmayı da kısa zamanda gündeme alacağımızı tahmin ediyorum. Uyuşturucuyu engelleme konusunda komisyonumuz 2 yıldır bilim adamlarıyla da ciddi ortak çalışmalar yürütüyorlar. Bu çalışmaların neticesinde ciddi bir ortak metin oluşturmaya gayret ediyoruz.