Uçak Arızaları Gizleniyor mu?

Doğal Yaşam
TBMM Komisyonu’na bilgi veren kaptan pilot Fevzi Altunbulak, pilotların kötü hava koşullarında uçmaya zorlandıklarını, arızaların kayıtlara geçirilmediğini, Isparta’da düşen uçağın da 60-7...
EMOJİLE

TBMM Komisyonu’na bilgi veren kaptan pilot Fevzi Altunbulak, pilotların kötü hava koşullarında uçmaya zorlandıklarını, arızaların kayıtlara geçirilmediğini, Isparta’da düşen uçağın da 60-70 kez arıza yaptığını öne sürdü.

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu’nun yaşamını yitirdiği helikopter kazasını araştıran TBMM Komisyonu’na bilgi veren kaptan pilot Fevzi Altunbulak, pilotların kötü hava koşullarında uçmaya zorlandıklarını, arızaların kayıtlara geçirilmediğini, Isparta’da düşen uçağın da 60-70 kez arıza yaptığını öne sürdü.

GAZETEPORT’un edindiği bilgiye göre daha önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e de mektup yazan kaptan pilot Altunbulak, Yazıcıoğlu’nun yaşamını yitirdiği kazanın hava koşullarından kaynaklandığını iddia ederek ‘’O koşullarda görerek uçması imkansızdı. Kaza kaçınılmazdı” dedi.

ŞİRKETLER BASKI YAPIYOR
Özel şirketlerin bu tür koşullarda bile pilotların uçması için baskı yaptığını, pilotların da işsizlik korkusundan uçmak zorunda kaldıklarını anlatan Altunbulak, “Değil dağda, havaalanında bile bir kaza olsa ancak itfaiye olaylara müdahale edebiliyor. Arama kurtarma konusunda uzman ekibimiz yok. Her olayda AKUT ve TSK’dan yardım isteniyor’’ dedi.

Kaza sonrası havadan arama yapılmadığını da iddia eden Altunbulak, ‘’ O koşullarda havadan arama imkansızdı’’ açıklamasını yaptı. Türk Hava Pilotları Derneği kurucusu olan Altunbulak, pilotların her arızayı kayda geçirmeleri gerektiğini ancak özel şirketlerin “Birşey olmaz” diyerek pilotlardan uçmalarını istediğini öne sürdü. Bu nedenle kaza olduğunda kayıt defterlerinin temiz çıktığını söyledi.
Isparta’da düşen uçağın da 60-70 kez arıza yaptığını, ancak bunun kayıtlarda görünmediğini kaydeden Altunbulak, Türkiye’de hava yoluyla seyahatin güvenliği konusunda soru işaretlerine dikkat çekti.

‘’İYİCE KORKTUM’’
Komisyonun CHP’li üyesi Malik Ecder Özdemir, ‘’Zaten uçmaya çekiniyordum, bu bilgilerden sonra iyice korktum. Ne demek arızalı uçakların uçması için baskı yapılıyor, kayıt defterlerine arızalar yazılmıyor. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu? Daha fazla para kazanmak için insan hayatı tehlikeye atılır mı, bütün bunlar biliniyor da sorumlu kurumlar izlemekle mi yetiniyor. Yani artık canımız Allah’a emanet” diyerek tepkisini gösterdi.

KARANLIK BİR KAYNAK
Bu arada komisyona bilgi veren mühendis Necmettin Güneş de, kazanın ardından kazazedelerin cep telefonlarının defalarca arandığını bildirdi. Güneş, kaza sonrasında karanlık bir kaynaktan ‘kurtarıldı’ diye bilgi kirliliği yaratıldığını da ifade etti.